Розробка рекомендацій щодо ефективних способів відпрацювання пласта в умовах його надробки та підробки

Автор(и)

  • Д. А. Сорока Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля
  • М. М. Чумак Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля

Ключові слова:

надробка, підробка, гірський тиск, стійкість покрівлі

Анотація

В статті зроблений аналіз існуючого способу відпрацьовування пласта ℓ1 в умовах його надробки та підробки. Встановлено закономірності прояву гірського тиску в лавах цього пласту, досліджено вплив гірничо-геологічних і гірничотехнічних факторів на стійкість покрівлі та визначено зони розвантаження пласта і зони шкідливого впливу гірського тиску, що виникають у результаті підробки і надробки: покрівля пласта ℓ1 у результаті надробки і підробки порушена системами взаємно пересічних тріщин; несуча спроможність покрівлі пласта залежить від наявності основних тріщин, орієнтованих паралельно грудей вибою, у привибійному просторі і відстані між ними; при відстані між основними тріщинами до 1 м покрівля втрачає свою стійкість, зі збільшенням відстані між основними тріщинами стан покрівлі поліпшується; величини навантаження на привибійне кріплення коливаються в межах від 7 т до 19 т, що свідчить про розвантаження пласта в результаті надробки і підробки; збільшення навантаження в нижній частині лави до 25 т викликано впливом опорних контурів верхнього і нижнього пластів; величини опускання покрівлі в нижній частині лави в 4 і 1,5 рази вище, ніж у середній і верхній частинах лави. Надані рекомендації щодо підвищення стійкості покрівлі і попередженню завалів лав пласту: нижня частина лави піддається впливу опорного тиску, що виникає на опорних контурах очисних виробок пластів ℓ2 і k8в; вплив опорного тиску від підробки пласта ℓ1 поширюється до 60 м по повстанню; вплив опорного тиску від надробки поширюється до 18 м; нижня частина лави по повстанню до 14 м зазнає спільний вплив надробки і підробки; середня частина лави зазнає менш інтенсивний прояв гірничого тиску, тому що знаходиться в розвантаженій зоні; вплив опорного тиску, що виникає на границях запобіжних ціликів на нижньому пласті поширюється по простяганню до 20 м; в умовах розробки пласта ℓ1 залишення запобіжних ціликів вугілля на пластах, що нароблюють і підроблюють, не доцільно; при підготовці нових лав варто враховувати параметри зон опорного тиску; розташування лав пласта ℓ1 за межами зон впливу опорного тиску від надробки і підробки варто вважати перспективним.

Посилання

1. Васильєв В.Є. Обґрунтування граничних параметрів концентрації гірничих робіт при відробці зближених вугільних пластів Західного Донбасу: дис. ... кандидата тех. наук: 05.15.02 / Васильєв Віталій Євгенович. – Дніпропетровськ, 2006. – 137 с.

2. Медянцев Н.П. Выбор схем совместной разработки пологих пластов Донбасса / Медянцев Н.П. – М.: Недра, 1983. – 205 с.

3. Борисов А.А. Механика горных пород и массивов / Борисов А.А. – М.: Недра, 1989. – 360 с.

4. Наливайко Я.М. Обґрунтування параметрів розробки зближених вугільних пластів механізованими комплексами в умовах Львівсько-Волинського родовища: дис. ... кандидата тех. наук: 05.15.02 / Наливайко Ярослав Михайлович. – Дніпропетровськ, 2002. – 176 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-03