Дослідження процесу парової конверсії вугілля в аерозолі каталізатора за допомогою математичних додатків

Автор(и)

  • І. М. Глікіна Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля
  • Є. І. Зубцов Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля

Ключові слова:

парова конверсія, каталізатор, аерозольний каталіз, вугілля, активність

Анотація

В статті розглянуті основні джерела енергії України. Детальніше розглянуто одно з найстаріших джерел – вугілля. Розповсюдженість країною невелика, але використання вугілля є одним з перших джерел в енергетиці. Стаття розглядаю процес парової конверсії вугілля. При чому розглянуто перебіг цього процесу не за всім знайомою технологією, а з використанням нової перспективної технології аерозольного нанокаталіза. Технологія дуже гарно зарекомендувала себе в процесах окиснення тому, що каталізатор у стані аерозолю набуває високої активності. Зараз розглядаємо новий напрям процес парової конверсії з отриманням синтез-газу як основного продукту. В статті представлена можливість планування перебігу процесу за допомогою програмних систем SciLab та Microsoft Excel. Система SciLab створена як помічник для тих, хто займається науковими дослідженнями. Там можливо не тільки складати баланси перебігу хімічних процесів, а також є можливість математичної та статистичної обробки чи аналізу даних наукових досліджень. Система Microsoft Excel трохи простіша в використанні, але за своєю професійною функціональністю не відступає від інших систем. За допомогою цієї системи також можливо складати розрахунки різного рівня складності, робити обробку та аналіз експериментальних даних різними методами статистичної обробки. Також система дозволяє розглядати графічні залежності, що дуже допомагає при визначенні впливу того чи іншого параметру хімічного процесу. Це дозволило передбачити вплив співвідношення сировини на отримання енергетичний продуктів для процесу парової конверсії вугілля. Також дозволило обрати параметри хімічного процесу, які зможуть дозволити йому наблизитись до оптимального режиму його перебігу. Розглянуто можливий аеродинамічний режим перебігу процесу парової конверсії вугілля за визначеними основними параметрами процесу. Це дозволило припустити принципову схему основного апарату для перебігу процесу парової конверсії вугілля за технологією аерозольного нанокаталізу. В результаті було вияснено, що процес парової конверсії вугілля за технологією аерозольного нанокаталіза має право на життя.

Посилання

1. Ветроэнергетика Украины: потенциал и перспективы развития - Статьи :: Международный Электротехнический Журнал Электрик [Електронний ресурс] // Международный Электротехнический журнал Электрик. – Режим доступу: http://electrician.com.ua/posts/1280 (дата звернення: 11.11.2022). – Назва з екрана.

2. GREEN ENERGY TECHNOLOGIES MARKET. – Режим доступу: https://getmarket.com.ua/ru/news/top-7-samyh-moshnyh-ves-ukrainy#:~:text=Итак,%20по%20состоянию%20на%202019,установленной%20«зеленой»%20мощности%20Украины (дата звернення: 11.11.2022). – Назва з екрана..

3. Украина за 5 месяцев увеличила добычу угля на 16,8% [Електронний ресурс] // Головна | Eнергореформа. – Режим доступу: http://reform.energy/news/ukraina-za-5-mesyatsev-uvelichila-dobychu-uglya-na-168-17936 (дата звернення: 11.11.2022). – Назва з екрана.

4. https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B9%D0%B4.

5. http://www.uglya.net/kamennyiy-ugol-v-ukraine/ - Каменный уголь в Украине

6. Химические вещества из угля / ред. И. Калечица. – Москва : Химия, 1980. – 616 с.

7. Glikina I. Coal gasification process as an alternative for oil and gas processing / I. Glikina, M. Glikin, Ye Zubtsov // Сучасні технології в науці та освіті / ред.: О. Б. Целіщев, Г. О. Татарченко, Г. М. Хорошун. – Сєвєродонецьк, 2021. – С. 256–259

8. Савельев Н. Балансовые расчеты химико-технологических процессов : навч. посіб. / Н. Савельев. – Чебоксары : Чуваш. Ун-та, 2014. – 136 с.

9. Scilab: Решение инженерных и математических задач / Е. Р. Алексеев, О. В. Чеснокова, Е. А. Рудченко. — М. : ALT Linux ; БИНОМ. Лаборатория знаний, 2008. — 260 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-03