Аналіз сучасних текстильних матеріалів для виготовлення виробів дитячого асорти-менту

Автор(и)

  • Г. А. Ріпка Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля
  • О. В. Воробйов Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля
  • Д. О. Філіппов Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля

Ключові слова:

дитячий одяг, натуральні та хімічні волокна, питомий опір, текстильні матеріали, фізико-механічні властивості, волокниста система

Анотація

В статті розглянуто питання підбору текстильних матеріалів для виготовлення одягу дитячого асортименту. Встановлено, що більшість тканин, що представлені на сучасному ринку товарів не ві-дповідають нормативним документам, перш за все, за своїми характеристиками (волокнистий склад, деякі фізико-механічні властивості, здатність до електризації та накопичення статзарядів тощо). Об’єми виробництва українського текстилю для виготовлення дитячого одягу занадто малі, тому їх імпорт здійснюється, у своїй більшості, з Китаю, Німеччини, Франції, Італії тощо.
Межею для вмісту хімічних волокон слугували електричні властивості волокнистих систем, а саме їх електризуємість, яка оцінюється здатністю матеріалів до генерації і накопиченню електричних статичних зарядів, та природа волокна. Окрім цього, в процесі механічної обробки волокна та нитки, контактуючи з деталями обладнання і між собою також здатні електризуватись, а числове зна-чення електричних зарядів при цьому, які ще називають трибоелектричними, негативно впливають на організм людини.
Приведений аналіз зразків матеріалів (№ 2; № 3 і № 4) свідчить про те, що для виготовлення швейних виробів дитячого асортименту дошкільного віку використовують не певні тканини, трикотажні або неткані полотна, передбачені нормативними і санітарними документами та нормами, а такі, які не обґрунтовуються згідно указаних вимог, особливо за волокнистим складом, відповідаючи тільки пот-ребам торгівлі, що є недоліком.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-03