До питання визначення основних факторів газової небезпеки у вугільних шахтах України

Автор(и)

  • О. А. Олейніченко Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля
  • О. В. Любимова-Зінченко Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля
  • О. М. Корчуганова Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля
  • В. І. Гуртовий Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля

Ключові слова:

метан, метановіділення, газовіділення, газоносність, очисний вибій, газова небезпека, вугільні шахти

Анотація

Нормативна база безпечного відпрацювання газоносних вугільних пластів застаріла. Це стосується встановлення категорійної небезпеки шахт і прогнозу газовиділення при веденні гірничих робіт. В статті узагальнено результати досліджень щодо встановлення основних факторів газової небезпеки у вугільних шахтах України. У зв'язку з переходом на більш глибокі горизонти, газовий баланс і джерела метановиделения під час очисних робіт змінилися. У сучасних шахтах основна частка газовиділення походить з вуглепородної товщі, що підробляється. Зміна газового балансу та частки основних джерел метановиділення його складових призвела до зміни факторів, що визначають небезпеку ведення гірничих робіт. Поточний рівень газовиділення залежить як від ресурсів метану, що знаходиться в джерелах, що підробляються і від швидкості просування очисного забою. Загальна кількість метану, що виділився, залишається постійною величиною для конкретних розмірів виїмкового поля. Показник кількості газу, що виділився з одиниці площі виробленого простору, що утворився в процесі місячного просування очисного вибою, не є постійним параметром для конкретних гірничо-геологічних і гірничотехнічних умов. Зміна цього показника аналогічна залежності газовиділення, віднесеного до тони видобутого вугілля. При достатньому розвитку очисних робіт у шахтному полі з'являються додаткові джерела газовиділення за межами виїмкової ділянки, що експлуатується, під впливом активізації зсуву підроблюваних порід. Це необхідно враховувати під час проектування схем провітрювання виїмкових ділянок і напрями дії загальношахтної депресії. Отримані наукові результати дозволяють розробити нову методику оцінки газової небезпеки у вугільних шахтах та прогнозу газовиділення з вуглепородної товщі на основі наявного виробничого досвіду та технічної документації щодо встановлення категорійної небезпеки вугільних підприємств у попередні роки відповідно до чинних у той період нормативних документів.

Посилання

1. НПАОП 10.01-1.01-10, Правила безпеки у вугільних шахтах (Київ, 2010)

2. С. Янко Руководство по проектуванню вентиляції вугільних шахт (Основа, Київ, 1994)

3. М. Філатьєв, Е. Філатьєва, А. Дубовік, Інженерная геомеханіка при отработке вугільних пластів (Лисичанськ, ДонДТУ, 2017)

4. При Айруни, Теория и практика борьбы с рудничными газами на больших глубинах (Недра, Москва, 1981)

5. В. Михайлов, Д. Кузьмин, Н. Силаев, О метановиделении за разделами выемных участков из "старых" ранее отработанных этажей (горизонтов), Сб. МакНІІ. 8, 33-38 (1972)

6. В. Мякенький, Сдвижение и дегазация пород и угольных пластов при очистных работах (ИГТМ, Киев, 1975)

7. А. М. Морев, И. М. Евсеев, Дегазация сближенных пластов (Недра, Москва, 1975)

8. А. Айруни, И. Евсеев, Л. Зенович, Т. Мхатвари, Исскуственное увеличение зашитного действия при разработке бросоопасных пластов (CНІЕІ, 7, 1984)

9. ВВ Бокий, ОІ Касимов, Уголь Украины. 5, 17-21 (2005)

10. Н.И. Антощенко и др. Безопасная отработка газоносных угольных пластов с учетом геомечанических процессов сдвижения подработанных пород (Алчевск, ДонДТУ, 2014)

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-03