Розробка та використання перемішуючих пристроїв ежекційного типу

Автор(и)

  • С.В. Шабрацький Cхідноукраїнський національний університет імені Володимира Даля
  • В.І. Шабрацький Cхідноукраїнський національний університет імені Володимира Даля
  • Г.В. Тараненко Cхідноукраїнський національний університет імені Володимира Даля

DOI:

https://doi.org/10.33216/1998-7927-2022-272-2-106-109

Ключові слова:

сульфування, самоусмоктувальна мішалка, масообмінний апарат, система газ – рідина

Анотація

Наведені результати дослідження роботи технологічної схеми сульфування алкилбензолів газоподібним сірчаним ангідридом. На підставі аналізу роботи установки та опрацьованих літературних даних розроблені сульфуратори об’ємного типу для отримання сульфонолу НП-3. Отримані результати експериментальних досліджень, дозволяють змоделювати промислову установку для газорідинних процесів, зокрема для процесу сульфування. Зроблена спроба довести, що використання апаратів з барботерами, для вводу газового реагенту для екзотермічної реакції сульфування в системі газ-рідина є ресурсновитратним та громіздким в апаратурному оформленні.Наведені результати дослідження гідродинаміки нових ефективних конструкцій пристроїв, які знайшли широке застосування при апаратурному оформленні періодичних та безперервних процесів змішування в рідких середовищах.

Синтез нових речовин потребує постійного удосконалення, розробки та впровадження нових технологій і апаратурного оформлення для проведення фізико-хімічних перетворень в гетерогенних системах типу газ-рідина. Для проведення таких процесів найбільшого розповсюдження в хімічній і нафтохімічній та фармацевтичній промисловості отримали об’ємні апарати з перемішуючими пристроями. Ці процеси розрізняються в залежності від фізико-хімічних властивостей речовин, складу взаємодіючих фаз, швидкістю реакції та інтенсивністю тепловиділення. Серед них велике значення мають процеси масопередачі в системі газ-рідина.

У класичних апаратах об’ємного типу газоподібний реагент зазвичай подається під мішалку через барботер різних конструкцій. Основним показником, що характеризує ефективність цих реакторів є поверхня контакту фаз, яка досягається перемішуючими пристроями, серед яких використовуються відкриті турбінні мішалки стандартного типу. В той же час в процесах, що супроводжуються хімічною реакцією, наприклад, процесах хлорування, сульфування, озонування і інших, якість і кількість продуктів реакції часто залежать: від раціонального вибору апаратурного оформлення, від засобу вводу газового реагенту у зону реакції та загальної гідродинаміки в реакторі.

Посилання

1.Войнов Н.А. Современные проблемы и методы биотех-нологии: Красноярск: ИПК СФУ, 2009. 418 с.

2. Metods of Mixing Liquids and Apparatus therefor . пат 1104032 Великобритания. МПК В01F. опубл. 21.02.68

3. Бальцежак С.В. Гидродинамика и массоотдача в жидкой фазе у границы газ-жидкость в двухфазных (газ-жидкость) и трехфазных (газ-жидкость-твердое тело) системах в барботажных аппаратах с механическим пе-ремешиванием. дис. канд. техн. наук: 05.17.08, 1982. 205 с.

4. Шабрацкий В.И., Мартыненко Н.А. Сульфирование уг-леводов в производстве сульфонола НП-3. Химия и хи-мическая технология. 1987. (№ 4) С. 36-38.

5. Пристрій для перемішування рідин пат 60097 Україна Опубл. 2011 р., Бюл. № 11.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-09-15