Способи регулювання струму мережі в системах керування електроприводом з активним фільтром

Автор(и)

  • Г.С. Бєлоха Cхідноукраїнський національний університет імені Володимира Даля
  • І.С. Шевченко Cхідноукраїнський національний університет імені Володимира Даля

DOI:

https://doi.org/10.33216/1998-7927-2021-268-4-21-25

Ключові слова:

силовий активний фільтр, релейне керування, електропривод

Анотація

Сучасний регульований електропривод як постійного так і змінного струмів має у своєму складі перетворювачі, які є нелінійним, вони спотворюють криву вхідного струму, що є неприпустимим з точку зору якості електроенергії. Застосування силових активних фільтрів дозволяє формувати в мережі живлення струм синусоїдальної форми, при цьому не має потреби змінювати існуючу систему електропривода. Силовий активний фільтр під’єднаний до мережі та навантаження паралельно. Схема запропонованого фільтру складається з трифазного моста на повністю керованих транзисторах з зворотними діодами. На його виході конденсатор. Система керування вентилями фільтру релейна. У статті розглянуто систему керування активним фільтром незалежно від навантаження та принципи формування струму споживаного з мережі: регулювання за відхиленням, таке регулювання найбільш бажане в тих системах керування електроприводом в яких неможливо або важко технічно здійснювати  вимірювання струму та напруги якірної обмотки двигунів постійного струму або статорної обмотки асинхронних двигунів; регулювання за збуренням, для більш точного регулювання, та комбіноване регулювання. За допомогою цифрового моделювання в програмі Matlab проведено дослідження принципів формування завдання на струм мережі живлення та виконаний аналіз струмів на вміст гармонік струму споживаного з мережі та струму споживаного нелінійним навантаженням. Отримані осцилограми підтверджують працездатність  силового активного фільтру, струм споживаний з мережі синусоїдальний та синфазний напруги живлення. Гармонійний аналіз для різних значень потужності показав, що запропонований силовий активний фільтр гармонік забезпечує високу якість споживаного струму мережі, показники якості задовольняють умовам представлених у міжнародних стандартах на якість електроенергії (THD<5%).

Посилання

1. CEI, 61000-1-1 : Electromagnetic compability (EMC), Part 1 : General, section 1 : application and interprettion of fundemantal definitions and terms, 2001.

2. IEEE-519. ШЕЕ Recommended Practices and Requirements for Harmonic Control in Electrical Power Systems,.W.: JSC, 1992.,65 p.

3. Riad, Toufouti & Zoubir, Chelli. (2015). Hysteresis Control for Shunt Active Power Filter under Unbalanced Three-Phase Load Conditions. Journal of Electrical and Computer Engineering. 2015/03/01

4. Reduction of THD in Single Phase PAF With PSD Method for Reference CurrentGeneration International Journal of Engineering and Advanced Technology (IJEAT) Volume-1, Issue-5, June 2012. 31-34 pp

5. Высокоэффективные источники электропитания: Монография /Ю. П. Самчелеев, В. Г. Дрючин, Г. С. Белоха, Н. И. Андреева.Алчевск: ДонГТУ, 2013. – 219 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-11-01