Аналіз сучасного стану систем охолодження приміщення

Автор(и)

  • В.Р. Тарасов Cхідноукраїнський національний університет імені Володимира Даля
  • Т.Г. Сотнікова Cхідноукраїнський національний університет імені Володимира Даля

DOI:

https://doi.org/10.33216/1998-7927-2021-269-5-42-46

Ключові слова:

альтернативні системи охолодження, абсорбційна холодильна машина, елемент Пельтьє

Анотація

В роботі було досліджено альтернативні види систем формування клімату на основі таких видів систем охолодження як: адіабатичне охолодження; холодна стеля; абсорбційна холодильна машина з використанням броміду літію; система з використанням елементу Пельтьє. Запропоновано та розроблено схему, яка враховує недоліки розглянутих систем. Запропонована система має просту конструкцію, більш екологічна, в неї відсутній холодоагент. Розраховано кількість елементів Пельтьє необхідну для формування заданої температури в приміщенні. Розробка альтернативних систем охолодження дуже актуальна проблема на сьогоднішній час. У житлових приміщеннях набув широкий попит на кондиціонери з використанням фреону у якості холодоагенту. Дані системи не є надійними через те, що є ризик витоку  фреону. Також є проблема в тому, що кондиціонер є осередком підвищеної вологості, що в свою чергу спричиняє розмноженню бактерій та грибків. Разом з посиленням санітарних вимог до житлових приміщень та тих приміщень де перебуває людина та заборонами використання старих різновидів фреонів змусили науковців та виробників шукати нові, більш екологічні, види охолодження приміщення без використання фреонів. Серед них це: використання води та її розчинів в якості холодоагентів; використання різниці температур навколишнього середовища; теплонасосів заснованих на ефекті Пельтьє.

В результаті досліджень було встановлено, для охолодження приміщення краще використати елемент Пельтьє, так як він екологічний (відсутні викиди CO2, CO, CFH3, CFClH2), відсутні механічні деталі. Для охолодження приміщення площею 10 м2 потрібно близько 8 шт. Для точного керування системою краще використовувати точні датчики температури.

Отримані дані є корисними та важливими: доведено, що система з використанням елемента Пельтьє може працювати на генерацію холоду; запропонований розрахунку є універсальними, тому , що має можливість розрахувати потужності елементів Пельтьє. Використання елементу Пельтьє дозволить використати силу сонця для зменшення негативних впливів на людину, зокрема вплив високої температури.

Посилання

1. Deutsche Welle. Східна Європа потерпає від нестачі вологи більше інших [Електронний ресурс] / Deutsche Welle. – 2021. – Режим доступу до ресурсу: https://cutt.ly/4cQvxkT.

2. Втумані. Адіабатичне охолодження чілерів, драйкулери [Електронний ресурс] / Втумані. – 2020. – Режим доступу до ресурсу: https://cutt.ly/AcLsQLA.

3. Vencon. Що таке холодна стеля і як вона працює [Електронний ресурс] / Vencon. – 2021. – Режим доступу до ресурсу: https://cutt.ly/gcLdYiR.

4. TopClimat. Що таке абсорбція холодильні машини [Електронний ресурс] / TopClimat. – 2021. – Режим доступу до ресурсу: https://cutt.ly/RcLd66I.

5. Школа для електрика. Елемент Пельтьє - як влаштований і працює, як перевірити і підключити [Електронний ресурс] / Школа для електрика. – 2021. – Режим доступу до ресурсу: https://cutt.ly/ScLgoQw.

6. Електросам. Елементи Пельтьє. Робота і застосування. Зворотній ефект [Електронний ресурс] / Електросам. – 2021. – Режим доступу до ресурсу: https://cutt.ly/scLgkeu.

7. Розробка системи керування життєзабезпеченням “Розумний будинок”. // Всеукраїнський конкурс студентських робіт. – 2014.

8. Кондиціонер на базі елемента Пельтьє / М. В. Чусовитин, О. Л. Наумов., 2018. – 13 с.

9. Nair A. REVIEW PAPER ON THERMOELECTRIC AIR-CONDITIONER USING PELTIER MODULES / Anu Nair. // International Journal of Mechanical Engineering (IJME). – 2015. – С. 49–56.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-09-10