Скрипти при автоматизації розробки креслеників в AUTOCAD

Автор(и)

  • Л.В. Карпюк Cхідноукраїнський національний університет імені Володимира Даля
  • Н.О. Давіденко Cхідноукраїнський національний університет імені Володимира Даля
  • М.Г. Лорія Cхідноукраїнський національний університет імені Володимира Даля
  • О.М. Гурін Cхідноукраїнський національний університет імені Володимира Даля

DOI:

https://doi.org/10.33216/1998-7927-2022-275-5-44-48

Ключові слова:

скрипти, AutoCAD, кресленик, автоматизація, алгоритм, генерація, команди, інтерфейс, додатки, специфікація, сценарій, проєкт

Анотація

У даній статті розглядається поняття скриптів при автоматизації розробки креслеників у графічному редакторі AutoCad. Однією з переваг використання AutoCAD і вертикальних рішень на його основі є можливість автоматизації операцій або дій, що часто повторюються. Один із найпростіших способів автоматизації процесів у AutoCAD – написати скрипт або сценарій. У цій статті ми розглянемо, як створювати сценарії для AutoCAD. Що ж таке сценарій? З точки зору комп'ютерної термінології, сценарій – це програма, яка виконується без втручання користувача. Для AutoCAD файл скрипта - це текстовий файл у кодуванні ASCII, який містить набір інструкцій для командного рядка AutoCAD. Так само, як актор грає свою роль, слідуючи сценарію, так і AutoCAD слідуючи сценарію здатний виконувати послідовність заданих у цьому сценарії дій. Файли сценаріїв для AutoCAD мають формат *.scr. Перш ніж автоматизувати процес, його потрібно описати. Щоб AutoCAD міг виконати необхідні дії, попередньо треба виконати ці дії самостійно і записати їх послідовність. А потім описати цю послідовність у сценарії. Таким чином, кожен сценарій, що запускається, виконує певне завдання, є індивідуальним для кожного кресленика. Тобто текст сценарію – це лише результат обробки конкретних вихідних даних, а *.scr-файл – лише проміжна ланка, що зв'язує програму, в якій пишеться сценарій, з AutoCAD. Скрипти AutoCAD можна використовувати для автоматизації багатьох завдань. Можна використовувати сценарій для додавання стандартних шарів або стилів до кресленика. Можна написати сценарій для оновлення основного напису кресленика. І, звичайно ж, можна адаптувати сценарій для автоматизації друку кресленика. Якщо провести аналіз процедур, що виконуються конструктором при оформленні своєї роботи, то можна побачити, що всі вони дотримуються суворих алгоритмів, в основу яких покладено загальноприйняті методики (норми проєктування), а також вимоги різних нормативних документів. Наявність таких формалізованих алгоритмів відкриває шлях автоматизації проєктних робіт із використанням персональних комп'ютерів. Основна проблема полягає у передачі даних з розрахункових програм у графічні, а вбудовані розрахункові модулі, як правило, не мають можливості модифікації під завдання, що вирішуються конкретним користувачем. У поданій статті розглядаються способи подібної передачі з розрахункових програм в графічні. Вирішення цього завдання наводиться на прикладі конкретної програми. Також у статті йдеться про те, що скрипти написані для AutoCAD працюють і в інших додатках на базі AutoCAD. Крім того використовуючи пакетну обробку файлів, можна обробляти кресленики цілими партіями.

Посилання

1. Тимченко А. А. Основи системного проектування та системного аналізу складних об’єктів: Основи САПР та системного проектування складних об’єктів: Підручник / за ред. В.І.Бикова.- 2-ге вид. – К.: Либідь, 2003. – 272 с.

2. Наумчук О. М. Основи систем автоматизованого про-ектування. – Рівне : НУВГП, 2008. – 136с.

3. Норенков И. П. Основы автоматизированного проек-тирования : учеб. Для ВУЗов / И П. Норенков. – 4-е изд., перераб. и доп. – М. : Изд-во МГТУ им. Н. Э. Баумана, 2009. – 430с.

4. Саєнко С. Ю. Основи САПР / С. Ю. Саєнко, І. В. Не-чипоренко – Х. : ХДУХТ, 2017. – 120 с.

5. Т. Ю. Соколова AutoCAD 2012 на 100%. / Соколова Т. Ю. Справочник. Практическое руководство - Изда-тельство: Питер, 2012. – 576 с.

6. ГОСТ 2.106–96. Единая система конструкторской до-кументации. Текстовые документы. – Введ. 01.01.99. – М.: Изд-во.стандартов, 2002. – 40 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-10