Людський капітал та його роль у забезпеченні економічного зростання

Автор(и)

  • О.О. Хандій Cхідноукраїнський національний університет імені Володимира Даля, м. Київ
  • Д.А. Кобцева Cхідноукраїнський національний університет імені Володимира Даля, м. Київ

DOI:

https://doi.org/10.33216/1998-7927-2023-280-4-55-63

Ключові слова:

людський капітал, інвестиції в персонал, цінність людських ресурсів, навички, продуктивність, ефективність

Анотація

Сучасне покоління перебуває в умовах постійно зростаючих глобальних змін, особливістю яких є те, що розвиток людини значно відстає від техніко-економічної сфери. Подолання цього відставання і побудова сучасної системи формування та розвитку людини задля нарощування людського капіталу потребує удосконалення всього процесу. В статті досліджується роль людського капіталу в забезпеченні економічного зростання. Підвищена увага в роботі приділяється значущості освіти у підвищенні добробуту населення і ефективності виробництва в країні.

Останні роки спостерігається значне прискорення цифровізації робочих місць, а також зростання рівня конкуренції на глобальних ринках, що створює потреби в постійних інноваціях та накопиченні людського капіталу. Компанії  надають велике значення не лише фінансовій міцності, а й «знанням», і саме інтелектуальному капіталу. Вимоги до нових поколінь, які матимуть вищий рівень технологічної майстерності, також супроводжуються викликами. Щоб виділитися серед конкурентів на ринку інтелектуального капіталу та зробити свою корпоративну присутність у секторі видимою, компанії повинні обирати працівників, які створюють додаткову вартість для бізнесу, схильні до командної роботи, ефективні, орієнтовані на рішення та мають сильні комунікативні навички. Якості співробітників компанії, такі як продуктивність, таланти, креативність і потенціал відіграють важливу роль для досягнення успіху компанії.

Для підвищення якості людського капіталу, необхідно постійно інвестувати в працівників, вдосконалювати та покращувати їх освіту, досвід та здібності, це сприятиме збільшенню цінності людського капіталу та ринкової вартості як особистості, так і організації. Недостатня увага до розвитку людського капіталу призводить до високих державних та суспільних витрат, що підриває добробут людей, обмежує можливості для подальшого зростання та ефективності управління, стає серйозним викликом для країни.

Україні необхідно перейти на нові засади стратегічного розвитку, що ґрунтуються на високій якості життя її населення та накопиченні людського капіталу. Необхідна комплексна та цілеспрямована політика підвищення якості людського капіталу України.

Посилання

1. Актуальні питання управління людським капіталом в Україні. URL: https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/ua/Documents/Press-release/amcham-2022-deloittehuman-capital-research_ua.pdf

2. Мілль Дж.С. Основи політичної економії і деякі аспекти їх застосування до соціальної філософії. У 3-х т. М.: Прогресс, 1980-1981.

3. Петті В. Економічні та статистичні роботи. М.: Соцекгіз, 1940.

4. Рікардо Д. Начала політичної економії і оподаткування. Соч. т. 1. М., 1955.

5. Сміт А., Васильєв О., Межевікіна М., Малівський А. Дослідження про природу і причини багатства народів. Київ : Наш формат, 2018. 736 с.

6. A Project for the World. URL: https://www.worldbank.org/en/publication/humancapital

7. Becker G. S., Philipson T. J., Soares R. R., "The quantity and quality of life and the evolution of world inequality," American economic review, Vol. 95, No. 1, 2005. pp. 277-291.

8. Building Human Capital. URL: https://elibrary.worldbank.org/doi/10.1596/978-1-4648-1328-3_ch3

9. Guide on Measuring Human Capital.United Nations publication. United Nations Economic Commission for Europe. United Nations, 2017. p. 154. URL: https://unece.org/DAM/stats/publications/2016/ECECESSTAT20166_E.pdf

10. Human Capital Definition: Types, Examples, and Relationship to the Economy. URL: https://www.investopedia.com/terms/h/humancapital.asp

11. Human Capital Depreciation. Michael Dinerstein, Rigissa Megalokonomou, and Constantine Yannelis. October 2020. URL: https://bfi.uchicago.edu/wpcontent/uploads/2020/10/BFI_WP_2020146.pdf

12. Lucas R.E. «On the Mechanics of Economic Development». Journal of Monetary Economics. 1988. № 22. P. 3-42.

13. Mankiw G., RomerD., Weil D. Contribution to the Empirics of EconomicGrowth. NBER Working Paper. December, 1990. № 3541.

14. Romer P.M. Increasing Returns and Long-Run Growth. P.M.Romer. The Journal of Political Economy. October, 1986. P. 1002-1037.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-01-12