Дослідження та аналіз мікротвердості обробленої поверхні прокатних валів

Автор(и)

  • Г.Л. Мелконов Cхідноукраїнський національний університет імені Володимира Даля, м. Київ

DOI:

https://doi.org/10.33216/1998-7927-2024-282-2-17-21

Ключові слова:

прокатний валок, чашковий різець, що примусово обертається, мікротвердість, глибина наклепанного шару

Анотація

В даній роботі наукові дослідження спрямовані на вивчення мікротвердості поверхневого шару валка, як однієї з важливих проблем у машинобудуванні. Мікротвердість і глибина наклепу поверхневого шару є одними з основних показників якості поверхні, що грають одну з найважливіших ролей при остаточній обробці готового виробу. Виходячи з цього питання дослідження та вивчення мікротвердості обробленої поверхні токарних валів при чистовому точенні чашковими рецесії, що примусово обертаються, є актуальним і затребуваним в сучасному виробництві, а особливо в машинобудуванні. Проведені в роботі дослідження дали можливість для визначення ступеня та глибини наклепаного шару в залежності від режимів різання та кута схрещування осей інструменту та заготівлі. Так само в роботі зроблено та представлено аналіз отриманих результатів у результаті дослідження. У роботі показано при яких параметрах режимів різання та кута схрещування отримано значення глибини наклепаного шару та ступеня наклепу. Також у роботі виведена емпірична формула залежності ступеня наклепаного шару від режимів різання та кута схрещування, що дає можливість вирішення поставленої мети роботи. Так як при постачанні обладнання сортових станів машинобудівні компанії та підприємства передають клієнту калібрування валків для передбачуваного профільного сортаменту, розроблені власними калібрувальними бюро, вони не займаються питанням даних калібрування та далеко не завжди мають такі властивості, як універсальність, економічність і гнучкість, що є важливим при кінцевому завершенні технологічного процесу.  Тому головне завдання інженерів в галузі машинобудування – є забезпечення клієнта обладнанням для стабільного випуску кінцевої продукції, але при цьому максимально скоротивши терміни введення в дію. Тож приділена увага дослідженню та вивченню мікротвердості обробленої поверхні прокатних валів у разі використання для чистової обробки чашечних різців, що примусово обертаються є актуальним питанням. Вивчення мікротвердості проводилося залежно від режимів різання та кута схрещування осей валу та інструменту.

Посилання

1. Васильченко, Я.В. Разработка технологических систем для обработки крупногабаритных деталейна базе адаптивных многоцелевых тяжелыхстанков / Я.В. Васильченко, Т.А. Сукова, М.В.Шаповалов // Вісник СевНТУ. Зб. наук. пр. Серія :Машиноприладобудування та транспорт.Севастополь : СевНТУ. 2013. Вип. 139. С. 28-32.

2. Рябцев И.А. Наплавка. Технологии, материалы,оборудование / И.А. Рябцев, И.А. Кондратьев,Е.Ф. Переплетчиков, Ю.М. Кусков. Киев: ИЭС им.Е.О. Патона НАНУ, 2015. 402 с.

3. Харламов Ю.О. Обробка деталей при відновленніі зміцненні /Ю.О. Харламов, С.А. Клименко, М.Я.Будаг'янц, Л.Г. Полонський: Навч. посібник.Луганськ: СНУ ім. Даля, 2007. 500 с.

4. Priyadarsini, C.; Ramana, V.V.; Prabha, K.A.; Swetha, S. A review on ball, roller, low plasticityburnishing process. Mater. Today Proc. 2019, 18,5087-5099.

5. Tang, J.; Luo, H.Y.; Zhang, Y.B. Enhancing thesurface integrity and corrosion resistance of Ti-6Al-4V titanium alloy through cryogenic burnishing. Int.J. Adv. Manuf. Technol. 2017, 88, 2785-2793.

6. Swirad, S.; Wdowik, R. Determining the effect of ballburnishing parameters on surface roughness using theTaguchi method. Procedia Manuf. 2019, 34, 287-292.

7. Мелконов Г.Л. К вопросу определения выборарежущего инструмента для обработки сферзапорной арматуры / Г. Л. Мелконов //Машинобудування. 2015. № 16. С. 83-88.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-05-15