Геометричні ознаки перфораційного маркера та їх стійкість до перешкод

Автор(и)

  • О.М. Логунов Cхідноукраїнський національний університет імені Володимира Даля, м. Київ

DOI:

https://doi.org/10.33216/1998-7927-2024-283-3-5-13

Ключові слова:

перфораційний маркер, геометричні моменти, розпізнавання, ідентифікація, ознака

Анотація

Показана сфера застосування перфораційних маркерів –системи управління якістю продукції виробництв, що використовують сировину біологічного походження та механічну, термічну та хімічну обробку виробів, під час якої може видалятися зовнішній шар матеріалу разом з маркуванням, а також значно змінюватися оптичні характеристики поверхні виробів. Розглянуто специфічного вигляду маркер, який використовується у шкіряному виробництві. Розглянуто спосіб визначення орієнтації під час розпізнавання за допомогою геометричних ознак. Отримано вирази для визначення геометричних і моментних ознак, які використовуються під час розпізнавання зображення маркера, а саме координат центра ваги та значення осьових моментів інерції. Проведено комп’ютерний експеримент, в результаті якого отримано графіки розподілу кута повороту головної центральної осі з мінімальним моментом інерції відносно базового ряду маркера специфічного вигляду та графіки розподілу моментів третього порядку щодо головних центральних осейінерції.  Аналіз обраних геометричних і моментних ознак показав, що вплив окремих похибок визначення координат центрів отворів нівелюється й не спричиняє істотного впливу на їхні значення. Обґрунтовано вибір геометричних і моментних ознак для визначення орієнтації маркера. Для перевірки впливу на моментні ознаки похибок нанесення отворів та деформації маркерної матриці при обробці виробів було виконано експеримент з використанням 958 зображень маркування, отриманих на прототипі в реальних умовах виробництва. Проводилося розпізнавання та декодування маркерів, визначалися координати центрів всіх отворів та розраховувалися моментні ознаки для зображеного маркера і для того ж маркера, але без спотворень сітки розташування отворів. Побудовано гістограми розподілу відстаней між рядами отворів  та нормованого відхилення центрів отворів від вузлів сітки. Побудовано таблицю розкиду геометричних характеристик маркерів за результатами експериментальної обробки тестової партії. Показано, що розподіл відхилення отворів від вузлів координатної сітки має нормальний характер.

Посилання

1. Логунов А.Н. Распознавание перфорационного маркера в системе автоматизированной идентификации изделий / А. Н. Логунов,

С. С. Ерошин // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. 2007. № 4/2 (28). С. 60-65.

2. Логунов А.Н. Оптимизация кода маркера в системе автоматизированной идентификации изделий /А.Н. Логунов, С.С. Ерошин // Зб. наук праць Східноукраїнського нац. ун-ту ім. Володимира Даля. Технічні науки. Луганськ: вид-во Східноукр. нац. ун-та, 2004. С. 2633.

3. Федоров Є.Є., Нечипоренко О.В., Уткіна Т.Ю., Корпань Я. В. Ф 33 Моделі та методи комп’ютерних систем розпізнавания зорових образів : монографія / Є. Є. Федоров, О. В. Нечипоренко, Т. Ю. Уткіна, Я. В. Корпань. Черкаси : ЧДТУ, 2021. 482 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-10