Змішування сипких матеріалів в віброапараті з горизонтальною робочою камерою

Автор(и)

  • В.Г. Табунщіков Cхідноукраїнський національний університет імені Володимира Даля

DOI:

https://doi.org/10.33216/1998-7927-2022-273-3-17-23

Ключові слова:

вібраційний стенд, змішування, сипкий матеріал, відносне прискорення, діаметр робочої камери, коефіцієнт неоднорідності

Анотація

В більшості галузей промисловості знаходять широке застосування процеси змішування сипких матеріалів. Найбільш поширені вони в будівельній, фармацевтичній, хімічній, харчовій галузях. Якість отримуваних сумішей, а саме їх однорідність, є основним чинником, що визначає споживчі властивості вироблюваних з них виробів. Змішування сипких твердих матеріалів є складним процесом. При цьому мають місце як безпосередньо змішування так і розділення (сегрегація) компонентів суміші на які впливають характеристики матеріалів, робочі умови, апаратурне оформлення процесу. Різноманітність матеріалів, які є компонентами сумішей, зростання об'ємів матеріалів, що переробляються – все це потребує подальших досліджень в означеній галузі. В статті представлено опис розробленої експериментальної установки, яка складається з універсального вібраційного стенду та горизонтального модельного апарата, вісь якого паралельна повздовжньої осі вібратора. В апарат може бути встановлена мішалка оригінальної конструкції. Конструкція вібратора універсального вібраційного стенду дозволяє отримувати кругові, еліптичні та направлені коливання модельного апарата. Методика вимірювань параметрів коливань модельного вібраційного апарата дозволяє фіксувати за допомогою катетометра та фотозйомки траєкторію коливань та визначати амплітуди. Експерименти проводилися на модельних матеріалах -скляному бісері та гранульованому поліетилені. Вони мають гарні сипкі властивості та суттєво відрізняються за насипною вагою. Якість змішування оцінювали шляхом відбору проб з подальшим аналізом їх змісту та визначенням коефіцієнта неоднорідності. В статті наведені результати експериментального вивчення впливу параметрів коливань та наявності мішалки оригінальної конструкції, вісь якої паралельна повздовжньої осі вібратора, на якість змішування матеріалів з гарними сипкими властивостями та з суттєво різною насипною вагою. Встановлено, що для таких матеріалів разом з процесом змішування має місце процес розділення (сегрегації).Показано, що введення мішалки в віброкиплячий шар сипких матеріалів дозволяє запобігти процесу розділення, характерному для деяких частот коливань при дії однієї вібрації. Але в цілому застосування мішалки не поліпшило якість змішування компонентів.

Посилання

1. Борщев В.Я., Сухорукова Т.А., Ерохина А.А., Трегубова Е.В. Усреднение сыпучих материалов: способы, конструкции, математическое описание. Весник ТГТУ. 2018 Том 24. №1. 96 – 103с.

2. Фатахетдинов А.М. Совершенствование процесса вибрационного смешивания при производстве сухих строительных смесей: автореф. дис. канд. техн. наук: 05.02.13 / Ивановский государственный политехниче-ский университет. Иваново, 2021. 16 с.

3. Табунщіков В. і Москалик В. «Циркуляція сипкого матеріалу в горизонтальних циліндричних робочих камерах віброапаратів». Вісник СНУ ім. В. Даля, вип. 1(265), Березень 2021, с. 117-123, https://doi.org/10.33216/1998-7927-2021-265-1-117-123.

4. Макаров Ю.И. Аппараты для смешения сипучих материалов. М., «Машиностроение», 1973, с. 216.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-05-15