РОЛЬ ЗАГАЛЬНИХ СУБ’ЄКТІВ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ ЛЮДИНИ ПРИ ПРОВЕДЕНІ НЕГЛАСНИХ СЛІДЧИХ (РОЗШУКОВИХ) ДІЙ

Автор(и)

  • А.А. Коваль

DOI:

https://doi.org/10.33216/2218-5461-2021-41-1-21-30

Анотація

У даній статті аналізується система дер-жавних органів та службових осіб, які тією чи іншою мірою уповноважені (зобов’язані) забезпе-чувати права людини, у тому числі і при прове-денні негласних слідчих (розшукових) дій. Відповідно до завдань, які виконує кожен із таких суб’єктів, їх поділено на дві групи: загальні (ті, що визначають засади внутрішньої та зовнішнь-ої політики держави та стратегію державного управління, мають відповідні координаційні пов-новаження та вирішують конституційно та законодавчо закріплені стратегічні завдання у зазначеній сфері, або реалізують державну політику в цьому напрямку, одним з повноважень яких передбачено утвердження або забезпечення прав людини) та спеціальні (суб’єкти криміналь-ного провадження, які безпосередньо приймають участь у призначенні, проведенні, оцінці резуль-татів НСРД, та на яких покладено обов’язок охорони, захисту (забезпечення) прав людини у кримінальному процесі, у тому числі й НСРД.

Ключові слова: права людини, негласні слідчі (розшукові) дії, гарантії прав і свобод, суд, слідчий суддя, учасники кримінального провадження.

Біографія автора

А.А. Коваль

Доктор юридичних наук, доцент, доцент кафедри конституційного та адміністративного права Чорноморського національного університету імені Петра Могили (м. Миколаїв)

##submission.downloads##

Опубліковано

20.04.2021

Номер

Розділ

Статті