СИЗИФОВ ТРУД УГОЛОВНОГО ПРАВА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33216/2218-5461-2021-41-1-31-46

Анотація

Справжня робота є про-довженням дискусії, розпочатої в статті «Кри-мінальним кодексом слід надати нагадування - епіграф:« Багато розстріляні були посмертно реабілітовані! », Опублікованій у збірнику" Акту-альні проблеми права: теорія і практика "№ 2 (40) (2020). У статті представлений подальший аналіз проекту кримінального кодексу України, обґрунтовано пропозицію щодо заміни покарання у вигляді позбавлення волі іншими видами еконо-мічних санкцій. Коротко порушено питання за-стосування пробації в кримінальному праві. Зроб-лено акцент на самому понятті «давність», котре передбачає розрив у часі між вчиненням злочину і з'ясуванням питання про звільнення від покарання. Однак механічний підхід тут непри-пустимий. Якщо сповідувати елементарну логіку - якщо в принципі існує можливість звільнення людини від відповідальності в майбутньому, чому вона широко НЕ екстраполюється на сьогоден-ня?
Акцентується увага на положенні про те, що фахівці кожної галузі права спільно з криміно-логії та криміналістами, з використанням досяг-нень інформаційних технологій, в кооперації з фахівцями інших галузей зобов'язані виявляти і усувати всі прогалини в своєму правовому регу-люванні, що створюють лазівки для вчинення злочинів і лише після цього , як крайність поступатися сидіння кримінального права. У Обощая, в даній роботі проведений аналіз критичних зауважень опонентів, підтверджена обґрунтова-ність висловлених новацій, показані інші недоліки проекту КК і зроблений ряд вагомих пропозицій.
Ключові слова: закон, право, кримінальне право, злочин, покарання, відповідальність держави за необгрунтоване засудження людини.

Біографія автора

Б.Г. Розовський, Юридичний факультет СНУ ім. В. Даля

Доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України, завідувач кафедри правознавства СНУ ім. В. Даля

##submission.downloads##

Опубліковано

18.04.2021

Номер

Розділ

Статті