АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ПРИЗНАЧЕННЯ КРИМІНАЛІСТИЧНИХ СУДОВИХ ЕКСПЕРТИЗ В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • А.М. Лазебний
  • І.І. Божук

DOI:

https://doi.org/10.33216/2218-5461-2021-41-1-68-76

Анотація

У статті досліджено основні проблемні питання при призначенні та проведенні судової експер-тизи, що впивають на терміни та результати експертних досліджень, а також вирішення цих питань при розслідуванні у кримінальних провадженнях.
На підставі аналізу наукових домок та правової регламентації, розроблено авторське визначення терміну «судова експертиза». Проведено аналіз чинного кримінального процесуального законодавства України та визначено основні проблеми та колізійні моменти.
З урахуванням сучасних тенденцій розвитку судової експертології як науки виокремлено, що існує нагальна потреба в однозначному термінологічному визначенні понятійного апарату, встановлення правового статусу експерта та регламентації комплексної експертизи в кримінальному провадженні.
Аргументовано необхідність внесення змін до порядку та підстав проведення судової криміналіс-тичної експертизи, з метою уникнення узурпації такого права слідчим суддею.
До основних проблем застосування чинних норм права віднесено, перш за все ст. 244 чинного КПК України, відповідно до якої «експерта може залучити слідчий суддя за клопотанням сторони захисту в разі відмови слідчого, прокурора в задоволенні клопотання сторони захисту про залучення експерта». Застосування цього положення тягне за собою ряд проблем, серед яких: санкціонування слідчим суддею процедури проведення судової експертизи є недоцільним, оскільки більшість експертиз у кримінальному провадженні є обов’язковими, а тому перекладання функції призначення і так обов’язкових експертиз на суд лише затягне процес розгляду справи; за таких обставин не можливо забезпечити оптимізацію судових витрат на проведення судових експертиз; це спричиняє дисбаланс сторін кримінального прова-дження, що тягне за собою неефективність способів захисту та правосуддя в цілому, а також проти-річать засаді свободи в поданні сторонами до суду своїх доказів та доведенні їх переконливості; це веде до невиправданих формальних i неформальних обмежень у використанні засобiв доказування та нівелю-вання принципу змагальностi сторiн кримінального процесу.
Запропоновано вирішити проблемні аспекти термінологічного апарату, визначення статусу експерта та комплексної експертизи, а також порядку на підстав проведення судової експертизи у кримінальному провадженні у новому проекті Закону України «Про судово-експертну діяльність».
Ключові слова: експерт, суд, кримінальне провадження, досудове розслідування, слідчий суддя, слідчий, суддя, реформи, правосуддя.

Біографії авторів

А.М. Лазебний

Кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри кримінального процесу та криміналістики Університету державної фіскальної служби України

І.І. Божук

Cтудентка V курсу Навчально-наукового інституту права Університету державної фіскальної служби України

##submission.downloads##

Опубліковано

01.03.2021

Номер

Розділ

Статті