МІЖНАРОДНИЙ ТА ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ПРАЦІ У ГІРНИЧОДОБУВНІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ

Автор(и)

  • О.В. Назимко

DOI:

https://doi.org/10.33216/2218-5461-2021-41-1-77-85

Анотація

У рамках даної науково-правничої статті авторка визначила особливості зарубіжного досвіду правового регулювання праці у гірничодобувній промисловості. На цій основі розроблено пропозиції з покращення якості національного законодавства та підвищення практики його застосування. Пропо-зиції стосуються гармонізації національної нормативної бази з положеннями Конвенцій Міжнародної організації праці; перевірки Гірничого закону України на узгодження положень з вимогами ратифікова-них Конвенцій МОП та Директив ЄС; систематизації спеціального трудового законодавства в гірни-чодобувній сфері, чітко прописуючи обов’язки, права та відповідальність працівників і роботодавців в Гірничому Законі України, у т.ч. щодо затримки заробітної плати, порушень умов колективного догово-ру, інформування про шкідливі умови праці і т.п.; 4) виконання вимоги ст. 9 Конвенції МОП №176 щодо реального інформування працівників про небезпеки, пов’язані з їхньою роботою шляхом підвищення дис-циплінарної відповідальності керівників (до звільнення з посади); 5) удосконалення Правил безпеки у ву-гільних шахтах, враховуючи положення Додатку «Мінімальні вимоги щодо безпеки і захисту здоров’я» Директиви Ради 92/104/ ЄЕС (оснащення робочих місць, приміщень для відпочинку тощо); 6) здійснення ранжування в проекті Трудового кодексу вимог щодо допустимого віку і досвіду працівника залежно від посади й виду небезпечних, шкідливих робіт; 7) законодавчого закріплення переліку гірничих професій, на яких дозволяється використання праці жінок тощо.
Ключові слова: сучасні міжнародні трудові стандарти, діюче національне трудове законодав-ство, зарубіжне законодавство, гірник, добування, промисловість.

Біографія автора

О.В. Назимко

Кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри правознавства юридичного факультету Східноукра-їнського національного університету імені Володимира Даля.

##submission.downloads##

Опубліковано

20.04.2021

Номер

Розділ

Статті