СУДОВО-ПОДАТКОВА ЕКСПЕРТИЗА ЯК ОКРЕМИЙ ВИД СУДОВОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ

Автор(и)

  • І.В. Сташевська
  • Л.В. Мартинова

DOI:

https://doi.org/10.33216/2218-5461-2021-41-1-127-135

Анотація

У статті досліджено правові та економічні підстави доцільності виділення судово-податкової експертизи в самостійний вид судової економічної експертизи.
Визначено, що зміни податкового законодавства; зменшення кількості податкових перевірок; па-ндемія COVID-19 та карантинні обмеження зумовили латентність правопорушень, пов’язаних з ухи-ленням від сплати податків, а відновлення в повному обсязі повноважень контролюючих органів призве-де до збільшення кількості виявлення фактів правопорушень у сфері оподаткування.
Виявлено, що одним із основних дієвих засобів повного і всебічного з’ясування усіх обставин кри-мінальних правопорушень у податковій сфері є експертиза. За матеріалами кримінальних проваджень про ухилення від сплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів як правило, призначають судово-бухгалтерську експертизу, яка є видом судово-економічної. Проте складність та суперечливість податкового законодавства, наявність особливостей, які притаманні лише податковій сфері, дозволять привернути увагу на необхідність та доцільність виокремлення такого самостійного виду експертизи як судово-податкова.
Обґрунтовано, що підстави виокремлення судової податкової експертизи в самостійний вид еко-номічної судової експертизи, ґрунтуються на наступних базисах: податкове право як самостійна галузь в системі юридичних наук; економічна природа податкових правовідносин; складність у розслідуванні та доказуванні кримінальних правопорушень у податковій сфері; застосування спеціальних знань під час розслідування податкових правопорушень (поєднання спеціальних знань у сфері оподаткування та пра-ва); правова регламентація можливості проведення судово-податкових експертиз.
Встановлено, що зазначені підстави є основним вагомим аргументом щодо виокремлення само-стійного виду експертизи – судово-податкової.
За результатами дослідження запропоновано підхід щодо структуризації судово-податкової екс-пертизи в окремий вид судової економічної експертизи, що дозволить підвищити обґрунтованість та якість висновку експерта з питань оподаткування, який є процесуальним джерелом доказів.
Ключові слова: судова експертиза, судово-податкова експертиза, спеціальні знання, податкове право, правовідносини у сфері оподаткування, податкові правопорушення, податкове законодавство.

Біографії авторів

І.В. Сташевська

Судовий експерт Луганського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України

Л.В. Мартинова

Кандидат економічних наук, доцент кафедри господарського права Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля

##submission.downloads##

Опубліковано

16.04.2021

Номер

Розділ

Статті