ОКРЕМІ ПИТАННЯ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ДИСТАНЦІЙНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ

Автор(и)

  • В.І. Гніденко

DOI:

https://doi.org/10.33216/2218-5461-2021-41-1-148-156

Анотація

Стаття присвячена проблемам аналізу місця та ролі дистанційної зайнятості в системі зайня-тості України. Зазначено, що робочі місця зазнають певних змін, залежно від впровадження у виробни-чий процес цифрових технологій, а отже негайно тягнуть за собою зміни у формах зайнятості та ви-користанні робочої сили. З одного боку, впровадження на робоче місце технологічних інновацій на робо-чому місці спрямоване на безпосереднє поліпшення умов праці і, як наслідок, підвищення мотивації робі-тників якісно виконувати свої трудові функції.
Авторка зазначила, що дистанційна зайнятість з’явилася в процесі переходу до інформаційного суспільства, розвитку комунікаційних технологій та інновацій, що зумовило можливість «віддалених трудових відносин» між роботодавцем та його працівниками. Незважаючи на те, що дистанційна за-йнятість з’явилася порівняно недавно, її стрімкий розвиток суттєво впливає на внутрішній та зовніш-ній (міжнародний) ринок праці.
Крім того, справедливо зазначається, що трудові відносини при дистанційній зайнятості слабко регулюються законодавством про працю, спостерігається посилення ролі індивідуальних трудових дого-ворів, які повинні враховувати особливості цієї форми зайнятості, не позбавляючи працівника його соці-альних та трудових гарантій, визначених законодавством про працю.
Ключові слова: дистанційна зайнятість, ознаки правовідносин, трансформація робочих місць, ринок праці.

Біографія автора

В.І. Гніденко

Асистентка кафедри правознавства юридичного факультету Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля

##submission.downloads##

Опубліковано

23.04.2021

Номер

Розділ

Статті