УМИСНЕ ВБИВСТВО З МОТИВІВ РАСОВОЇ, НАЦІОНАЛЬНОЇ ЧИ РЕЛІГІЙНОЇ НЕТЕРПИМОСТІ ЯК ПРЕДМЕТ КРИМІНАЛІСТИЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ

Автор(и)

  • Е.Г. Казарян

DOI:

https://doi.org/10.33216/2218-5461-2021-41-1-157-166

Анотація

У статті наголошується, що у кримінальному законодавстві України приділено значну увагу про-блемі недопущення расизму, ксенофобії та іншим проявам дискримінації, оскільки передбачено перелік кримінально караних діянь, що пов’язані з проявами расової, національної чи релігійної нетерпимості. Встановлено, що підвищений характер суспільної небезпеки умисного вбивства з мотивів расової, націо-нальної та релігійної нетерпимості характеризується тим, що воно заперечує людську гідність, індиві-дуальність потерпілого і посягає на рівність всіх членів суспільства, що підриває основи демократичних прав і свобод, а отже, й існуючі суспільні відносини між різними групами населення.
У досліджуваному злочині мотив виступає як ознака, наявність якої утворює кваліфікований склад злочину та характеризується трьома видами нетерпимості: расової, національної чи релігійної. При цьому для кваліфікації злочинних діянь достатнім є виявлення лише одного виду нетерпимості. З’ясовано, що расова, національна або релігійна нетерпимість являє собою обов’язкову мотиваційну складову досліджуваних злочинів та слугує основним елементом доказової інформації, виявленої, зібра-ної, зафіксованої під час криміналістичної діяльності.
Виявлено, що потерпілими умисного вбивства з мотивів расової, національної чи релігійної нетер-пимості можуть бути лише представники певної раси, національності чи релігійної конфесії.
Визначено, що основними елементами криміналістичної характеристики умисного вбивства з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості є: предмет злочинного посягання, спосіб вчи-нення злочину, слідова картина злочину, особа злочинця, особа потерпілого.
Ключові слова: умисне вбивство, мотив расової, національної чи релігійної нетерпимості, дис-кримінація, потерпілий, криміналістична характеристика.

Біографія автора

Е.Г. Казарян

Аспірантка Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М. С. Бокаріуса»

##submission.downloads##

Опубліковано

31.03.2021

Номер

Розділ

Статті