ОСОБЛИВОСТІ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ЗАКЛАДІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я В СУЧАСНИЙ ПЕРІОД

Автор(и)

  • О.В. Валецька

DOI:

https://doi.org/10.33216/2218-5461-2021-42-2-46-53

Анотація

Ст. 49 Конституції визначає право кожного на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування. Тобто гарантування такого права є одним із завдань держави, що забезпечується держав-ним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних і оздоровчо-профілактичних програм. а також створенням умов для ефективного та доступного для всіх громадян медичного обслу-говування. Пояснювальна записка щодо запровадження медичної реформи визначає, що загальний обсяг витрат на охорону здоров’я в Україні – пацієнтів і держави разом – відповідає середньому показнику в багатьох країнах Європи. Однак реальна якість та кількість наданих медичних послуг дуже далека від європейських стандартів. За достатньо нетривалий час в нашій державі була сформована законодавча база для проведення медичної реформи. Метою даної статті є дослідження особливостей правового ре-гулювання діяльності закладів охорони здоров'я в сучасний період в Україні задля конституційного забез-печення реалізації права на медичну допомогу та медичне обслуговування.
Ключові слова: заклад охорони здоров'я, медична реформа, правове регулювання, медична допомога, медична обслуговування, фінансові гарантії.

Біографія автора

О.В. Валецька

Кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри історії та теорії держави і права Чорноморського наці-онального університету імені Петра Могили

##submission.downloads##

Опубліковано

18.10.2021

Номер

Розділ

Статті