ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ УЧАСТІ АДВОКАТА У СУДОВОМУ ПРОЦЕСІ

Автор(и)

  • І.С. Лісна

DOI:

https://doi.org/10.33216/2218-5461-2021-42-2-120-129

Анотація

Загальновизнано, що суть сучасної демократії полягає у дотриманні верховенстві права. Ефектив-ний захист суспільства від потенційних загроз, що виникають внаслідок зловживання владою і обходу основних демократичних принципів, ґрунтується, серед іншого, на існуванні системи стримувань і пере-ваг. Незалежність судової влади і адвокатської професії є фундаментальною опорою цієї системи.
На сьогоднішній день, адвокатура посідає дуже важливе місце в механізмі здійснення правосуддя, як під час захисту в кримінальному процесу, так і під час здійснення адвокатом представництва.
Аналіз практики застосування законодавства в зарубіжних країнах та участі в ній адвокатів підтверджує те, що визначальною ознакою розвитку законодавства є його спрямованість на забезпе-чення прав і законних інтересів осіб у відносинах із державними органами. Участь адвоката надає про-фесійну правову допомогу відповідно до діючого законодавства, захищає права, свободи і законні інтереси осіб, які беруть участь в судовому провадженні.
На основі порівняльно-правового аналізу та узагальнення законодавства, що регламентує діяль-ність захисника у кримінальному процесі України та деяких провідних державах Європи (Литві, Естонії, Федеративній Республіці Німеччина, Франції та ін..), зроблено висновок про доцільність запозичення по-зитивного досвіду та імплементації деяких норм зарубіжного законодавства для вдосконалення КПК України. Проаналізовано, що кримінальне процесуальне право більшості країн передбачає вимогу про-фесійності адвоката (Великобританія, Литовська Республіка, Республіка Польща, США, Франція ФРН,). Особливостями участі адвоката на досудових стадіях кримінального процесу в інших країнах є такі: можливість залучення як захисників інших фахівців у галузі юриспруденції (зокрема вчених-правників та викладачів національних вишів), а також обмеження участі адвоката у слідчих діях, які проводить поліція (ФРН); можливості усунення адвоката від участі у провадженні (Франція, ФРН, Литовська Республіка); кримінальна відповідальність за здійснення адвокатської діяльності не уповноваженою особою (Франція).
Ключові слова: зарубіжний досвід, адвокат, кримінальний процес, процесуальне законодавство Литви, Німеччина, Франція, Естонія, Грузія, Великобританія.

Біографія автора

І.С. Лісна

кандидат юридичних наук, доцент, ЧНУ ім. Петра Могили

##submission.downloads##

Опубліковано

18.10.2021

Номер

Розділ

Статті