СКЛАДОВІ ПРИНЦИПУ ВЕРХОВЕНСТВА ПРАВА В АСПЕКТІ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРАВА НА СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33216/2218-5461-2021-42-2-147-155

Анотація

У статті здійснено аналіз певних аспектів розуміння та тлумачення принципу верховенства права відносно застосування його основних елементів до сфери соціального захисту. Встановлено, що сучасна доктрина верховенства права є достатньо сталою, однак зважаючи на стрімкий розвиток усіх сфер суспільного життя може набувати нових смислових характеристик, у тому числі, в площині соціального захисту. Авторкою з’ясовані важливі моменти, які стосуються закріпленню принципу верховенства права як на національному, так й на міжнародному правових рівнях. Важливим є те, що в аспекті дотри-мання права особи на соціальний захист можна виокремити критерії, які впливають на якість закону, а саме: щодо процедури розроблення та прийняття якісних законів; щодо наявності виконавчих та юрис-дикційних структур, які забезпечують застосування законодавства та щодо стану законності в сус-пільстві, що є оцінкою рівня ефективності в цілому. Акцентовано увагу на тому, що в цілому можна кон-статувати дотримання процедурних питань під час розробки та прийняття нормативно-правових актів у сфері соціального захисту, однак щодо другого критерію якості закону, то слід зауважити на проблем-них аспектах обов’язку органів у сфері реалізації державної політики з питань пенсійного та соціального забезпечення щодо єдиного підходу у правозастосуванні. При цьому оцінка відповідності вимогам закону рішень, дій чи бездіяльності відповідних органів залишається непріоритетною виходячи з масовості соціальних спорів на розгляді в судах. Також у статті зазначається, що дотримання принципу верховен-ства права можливе лише за умови застосування судами під час розгляду та вирішення справ законо-давчого акту, який відповідає критерію «якості закону» та те, що умова застосування саме «якісного» закону при вирішенні спорів у сфері соціального захисту має бути спрямована і відносно органів соціальної політики.
Ключові слова: соціальний захист; соціальне забезпечення; система соціального захисту; реалізації права на соціальний захист; принцип верховенства права; критерії, які впливають на «якість закону»; органи соціальної політики.

Біографія автора

К.Є. Петросян

аспірант кафедри правознавства Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля (Сєвєродонецьк, Україна)

##submission.downloads##

Опубліковано

12.11.2021

Номер

Розділ

Статті