РОЗУМНИЙ СТРОК КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ: ПРАКТИКА ЄСПЛ ТА ДЕЯКІ ОСОБЛИВОСТІ ЗАКОНОДАВЧОГО ВРЕГУЛЮВАННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33216/2218-5461-2022-43-1-11-20

Анотація

Статтю присвячено питанню розуміння змісту процесуальної вимоги розумного строку криміна-льного провадження у практиці Європейського суду з прав людини, а також деяким особливостям та недолікам її реалізації на стадії досудового розслідування згідно з чинним Кримінальним процесуальним кодексом України.
Актуальність питань, що розглядаються в статті, обумовлена тим, що здійснення кримінального провадження у розумні строк є однією з ключових гарантій з боку держави у контексті виконання нею своїх зобов’язань за ст.6 ЄКПЛ. Україна як учасниця Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод (1950 р.) повинна враховувати правові позиції Європейського Суду з прав людини для створення дійсно ефективного механізму захисту прав людини.
На підставі аналізу наукових праць, процесуального законодавства та рішень ЄСПЛ висвітлено підходи до розуміння сутності категорії «розумний строк». На прикладі низки рішень висвітлено право-ві позиції Суду щодо початку, перебігу та закінчення періоду, який необхідно враховувати при визначенні строку кримінального провадження у конкретній справі.
З урахуванням положень чинного Кримінального процесуального кодексу України та практики ЄСПЛ автором визначені основні критерії «розумного строку» у кримінальному провадженні: склад-ність справи, поведінка заявника та поведінка відповідних компетентних органів державної влади. На-дано окрему характеристику кожного з критеріїв визначення розумного строку кримінального прова-дження. На підставі узагальнення правових позицій ЄСПЛ щодо критерію складності справи зроблено висновок про неможливість вироблення єдиного підходу до оцінки розумної тривалості з огляду на особ-ливості кожного кримінального провадження.
На підставі аналізу положень статті 308 КПК України визначено механізм оскарження недо-тримання розумних строків на стадії досудового розслідування, окреслено проблемні питання дієвого оскарження строків досудового розслідування до прокурора вищого рівня.
Ключові слова: розумні строки, право на справедливий суд,практика Європейського суду з прав лю-дини, принцип, кримінальне провадження.

Біографія автора

Ю.Ю. Івчук

Докторка юридичних наук, професорка, професорка кафедри правознавства Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля

##submission.downloads##

Опубліковано

15.09.2022

Номер

Розділ

Статті