АКТУАЛЬНІ ТРАНСФОРМАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ У МІЖНАРОДНОМУ ПРИВАТНОМУ ПРАВІ

Автор(и)

  • А.В. Матвєєва

DOI:

https://doi.org/10.33216/2218-5461-2022-43-1-64-72

Анотація

Стаття присвячена основним тенденціям розвитку міжнародного приватного права на сучасно-му етапі. У зв’язку з докорінним реформуванням законодавства України у багатьох різних сферах нашо-го буття, сьогодні відбуваються й зміни приватного права, особливо на тлі набуття кандидатства до ЄС. Будь-яка демократична держава прагне до співпраці, перш за все, у сфері спрощення механізму реалізації прав та свобод своїх громадян, а також дотримання загальнолюдських цінностей.
Найбільш гострим питанням є те, що кожна держава має свою власну правову систему. Сфор-мовано ефективні механізми реалізації матеріально-правових та колізійних норм. Більшість норм є кодифікованими трансформацію. Викликає певні дискусії і сама назва галузі – «міжнародне приватне право» та її правової природи. Основні підходи щодо її визначення такі: як приватно-правової галузі національного права, як складової частини міжнародного публічного права чи як наднаціонального пра-ва.
На розвиток міжнародного приватного права впливають: а) інтернаціоналізація господарського життя; б) різке посилення міграції населення унаслідок воєн, різного роду конфліктів, політичних і наці-ональних причин, а також з метою працевлаштування, отримання освіти; в) науково-технічний про-грес, що робить можливим транснаціональне використання інформаційних даних, досягнень науки, тех-ніки і культури.
Приватно-правові відносини – це не тільки майнові і особисті немайнові відносини, що охоплю-ються власне цивільним правом (власності, інтелектуальної власності, зобов’язальні, в тому числі делі-ктні, спадкові), але також відносини, в регульовані нормами господарського (комерційного), сімейного, трудового та процесуального права в їх приватно-правовому аспекті.
Сьогодні виникає проблема конкуренції різних міжнародних організацій. Вона потребує нагально-го вирішення шляхом визначення цілей та принципів роботи кожної з них, або ж створення єдиної між-народної організації щодо уніфікації норм міжнародного приватного права.
Норми уніфікації потенційно можуть знижувати можливості для конкуренції між правовими системами. Це знижує варіативність експериментів на шляху до вирішення цього питання. Взаємоузго-джені рішення та укладення уніфікуючих договорів – це оптимальний шлях до удосконалення законодав-ства у сфері міжнародних приватних відносин. Роль міжнародних організацій, які займаються уніфіка-цією норм міжнародного приватного права, має визначальне значення для інтернаціоналізації правового регулювання.

Ключові слова: міжнародне приватне право, уніфікація приватного права, предмет міжнародно-го приватного права, джерела міжнародного приватного права.

Біографія автора

А.В. Матвєєва

К.ю.н., старший науковий співробітник, доцент кафедри права Гуманітарно-правового факультету Національного аерокосмічного університету ім. М.Є. Жуковського «ХАІ»

##submission.downloads##

Опубліковано

19.05.2022

Номер

Розділ

Статті