МЕХАНІЗМ АДМІНІСТРАТИВНОГО РОЗГЛЯДУ СПІРНИХ ПИТАНЬ В ОПОДАТКУВАННІ: ПРАКТИЧНИЙ АСПЕКТ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33216/2218-5461-2022-43-1-91-102

Анотація

Проведеним аналізом практики досудового (адміністративного) оскарження спірних (конфлікт-них) питань відносно податкового законодавства між суб’єктами господарювання та ДПІ (контролю-ючим органом), з урахуванням звітності наданої Радою Бізнес-омбудсмена відносно зазначених питань, встановлено, що частина рішень ДПІ винесено з порушеннями прав суб’єктів господарювання. Це все створює негативний вплив та додаткове навантаження на суб’єктів господарювання для відновлення порушених прав при здійсненні господарської діяльності й, відповідно, привабливості для залучення інве-стицій як внутрішніх так і зовнішніх в економіку держави. В свою чергу це негативно позначається на наповненні державного бюджету та стабільному економічного розвитку держави, бо є елементом всієї системи економіки держави.
У статті проаналізовано особливості законодавства, що регулює правовідносини з оскарження спірних (конфліктних) питань які виникають між суб’єктами господарювання та ДПІ (контролюючим органом), щодо неправильно визначених сум грошового зобов’язання або будь-якого іншого рішення, що суперечить законодавству або виходить за межі повноважень контролюючого органу. У дослідженні проаналізовані, як практичні дії суб’єктів господарювання, так і дії ДПІ, відносно оскарження рішень щодо неправильно визначеної суми грошового зобов’язання або будь-якого іншого рішення, що супере-чить законодавству чи виходить за межі повноважень контролюючого органу. Встановлено, що зако-нодавство дуже часто піддається змінам і через це є неузгоджені норми, а в діях ДПІ при виконанні механізму розгляду оскарження є прогалини які можуть створювати додаткове навантаження на суб’єктів господарювання як об’єктивного, так і суб’єктивного характеру.
У процесі дослідження удосконалено визначення механізму адміністративно-правового оскар-ження спірних (конфліктних) питань відносно податкового законодавства, зазначені його елементи та розроблені шляхи до удосконалення законодавства й усунення практичних прогалин при досудовому (ад-міністративному) оскарженні рішень та дії ДПІ.

Ключові слова: контролюючий орган, спірні питання, досудове врегулювання спору, механізм ад-міністративно-правового регулювання податкових спорів, судовий розгляд спору.

Біографії авторів

С.В. Солодченко

К.ю.н., доц. кафедри національної безпеки ПАТ «Вищий навчальний заклад «Міжрегіональна Академія управління персоналом»

Г.М. Гриценко

К.ю.н., доц., доцент кафедри правознавства Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля

##submission.downloads##

Опубліковано

10.04.2022

Номер

Розділ

Статті