ПРОБЛЕМА ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ПРИЗУПИНЕННЯ ТРУДОВОГО ДОГОВОРУ ТА ПРОСТОЮ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

Автор(и)

  • О.В. Валецька

DOI:

https://doi.org/10.33216/2218-5461/2022-44-2-33-41

Анотація

У статті на основі аналізу змін до трудового законодавства досліджується можливість в сучасних умовах воєнного стану визначити можливі шляхи вирішення проблем правового регулювання призупинення трудового договору та простою. Однією із новел трудового законодавства в умовах воєнного стану стало поняття призупинення трудового договору, що покликано необхідністю врахувати інтереси працівника та роботодавця в умовах, що виключає можливість надання та виконання роботи. Важливим питанням стало відокремлення випадків призупинення трудових відносин від простою, а також актуальності в умовах відключення світла та постійних повітряних тривог набула проблема організації праці та оплати праці.

Аналіз першої та другої (чинної) редакції Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» дає можливість стверджувати, що законодавець врахував необхідність пристосувати норми трудового права до реалій життя, що значно покращило можливість їх реалізації та підвищило рівень захисту прав найманих працівників. Однак невирішені питання залишаються і автор статті пропонує своє бачення та шляхи їх вирішення.

Ключові слова: призупинення трудового договору, простій, воєнний стан, неможливість виконання трудових обов’язків, форми організації праці.

Біографія автора

О.В. Валецька

кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри історії та теорії держави і права Чорноморського національного університету імені Петра Могили

##submission.downloads##

Опубліковано

23.03.2023

Номер

Розділ

Статті