ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ІНКЛЮЗИВНОГО НАВЧАННЯ У ПРОЦЕСІ АДМІНІСТРАТИВНОЇ РЕФОРМИ У ДЕРЖАВІ

Автор(и)

  • Г.М. Гриценко
  • І.А. Бескровна

DOI:

https://doi.org/10.33216/2218-5461/2022-44-2-42-53

Анотація

Статтю присвячено правовому регулюванню відносин які виникають при навчанні дитини з особ- ливими потребами. Зроблено аналіз законодавства, яке регулювало відносини при навчанні дитини з особливими потребами від набуття незалежності нашої держави до теперішнього часу, зазначено впливи адміністративної реформи у державі (децентралізації) на умови та якість навчання дитини з особливими потребами. Проаналізовано навчання дитини з особливими потребами у розвинутих країнах світу, де навчання дитини з особливими потребами має напрямок не на існування дитини, а на подальшу інтеграцію її у соціальне суспільство, та можливість приносити користь суспільству.

Починаючи з 2018 року як законодавча, так і виконавча влади зробили дуже великий крок та надали нового вектору розвитку з навчання дитини з особливими потребами (інвалідність). Було детально розроблено правове врегулювання інклюзивного навчання дитини з особливими потребами, розроблена базова соціальна послуга з супроводу дитини з особливими потребами під час інклюзивного навчання, яка повність фінансується органами державної влади, були розроблені напрямки інтеграції дитини з особливими потребами у соціум при навчанні, а не навпаки, як було раніше, напрямок був на ізоляцію дитини.

У статті проаналізовано особливості адміністративного реформування органів які надають базову соціальну послугу з супроводу дитини під час інклюзивного навчання , зазначені практичні прогалини з надання базової соціальної послуги та розроблені шляхи усунення практичних прогалин та коригування норм які регулюють відносини з інклюзивного навчання дитини з особливими потребами та її супроводу, надані пропозиції, які бажано внести у існуючи електронні бази для більш зручнішого та якісного надання соціальних базових послуг.

Ключові слова: адміністративна реформа (децентралізація), базова соціальна послуга, інклюзивне навчання дитини з особливими потребами, супровід дитини, асистент учня.

Біографії авторів

Г.М. Гриценко

к.ю.н., доцент, доцент кафедри правознавства Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля

І.А. Бескровна

студентка 3 курсу спеціальності 081 «Право» юридичного факультету Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля.

##submission.downloads##

Опубліковано

23.03.2023

Номер

Розділ

Статті