АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИЙ СТАТУС КЕРІВНИКА ТЕРИТОРІАЛЬНОГО ПІДРОЗДІЛУ ПАТРУЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ

Автор(и)

  • О.В. Назимко
  • Ю.А. Гречишкін

DOI:

https://doi.org/10.33216/2218-5461/2022-44-2-61-66

Анотація

У статті проаналізовано адміністративно-правовий статус керівників територіальних підрозділів патрульної поліції, який обумовлений двома обставинами, перший з яких полягає у специфіці правового статусу Національної поліції України, а другий представляє патрульну поліцію як міжрегіональний територіальний орган з відповідними повноваженнями. Сформульовано розуміння адміністративно-правового статусу суб'єкта державного управління, яке пов'язане з визначенням його організаційного стану у системі адміністративно-правових відносин, меж його повноважень та обсягу адміністративної компетенції. Доведено, що у процесі визначення адміністративно-правового статусу керівника територіального підрозділу патрульної поліції вимагає визначення місця та значення патрульної поліції у структурі органів Національної поліції України. Наголошено, що на перший план у процесі визначення адміністративно-правового статусу територіального органу патрульної поліції висувається питання про визначення його компетенції. Надано пропозиції щодо доцільності розподілу повноважень Національної поліції за принципом: загальні, додаткові, спеціальні. Загальні повноваження – це сукупність прав та обов'язків, закріплених у Законі України «Про Національну поліцію». Додаткові повноваження – це окремі права та обов'язки органів (підрозділів) Національної поліції та їх посадових осіб, визначених законодавчими актами, що передбачають реалізацію завдань та функцій поліції за окремими напрямками службової діяльності. Спеціальні повноваження - це сукупність прав та обов'язків територіальних органів (підрозділів) поліції та їх керівників, закріплених у відомчих нормативно-правових актах та актах управління, що передбачають реалізацію завдань та функцій територіального органу (підрозділу) поліції.

Ключові слова: адміністративно-правовий статус, керівник, територіальний підрозділ, патрульна поліція, суб'єкт державного управління, адміністративна компетенція, Національна поліція України, функції поліції.

Біографії авторів

О.В. Назимко

кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри правознавства юридичного факультету Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля

Ю.А. Гречишкін

аспірант кафедри адміністративно-правових дисциплін Донецького державного університету внутрішніх справ

##submission.downloads##

Опубліковано

23.03.2023

Номер

Розділ

Статті