СПІВВІДНОШЕННЯ ЗАГАЛЬНИХ ТА СПЕЦІАЛЬНИХ НОРМ У ПРАВОВОМУ РЕГУЛЮВАННІ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН ПРАЦІВНИКІВ ТРАНСПОРТУ

Автор(и)

  • Р.Є. Прокоп`єв

DOI:

https://doi.org/10.33216/2218-5461/2022-44-2-76-84

Анотація

У статті автором забезпечено комплексний підхід до розуміння співвідношення загальних та спеціальних норм правового регулювання трудових правовідносин по відношенню до працівників транспорту. Вченим вказано на відсутність чіткої межі нормативно-правового регулювання між загальними та спеціальними нормами трудового права, але наголошено на можливості застосування окремих норм трудового законодавства по аналогії закону щодо працівників транспорту, зокрема щодо осіб, які працюють з умовами підвищеного ризику для здоров’я. Зазначено про різноманітні підходи до співвідношення загальних та спеціальних норм у правовому регулюванні трудових відносин працівників транспорту:
1) єдність вказаних термінів; 2) важливість подолання диференціації та проведення уніфікації нормативно-правового регулювання трудових відносин; 3) розгляд єдності та диференціації як доповнення один одного. Автором зроблено висновок, що єдність і диференціація тісно взаємопов’язані між собою, а їх розгляд щодо працівників транспортної сфери має здійснюватися виключно у їх тісному аналізі та співвідношенні. Вченим здійснено детальну регламентацію тих аспектів, які визначають співвідношення загальних та спеціальних норм у правовому регулюванні трудових відносин працівників окремих видів транспорту. Зазначено, що кількість спеціальних норм у сфері правового регулювання праці працівників
транспорту залежить не тільки виключно від специфіки галузі, в якій такі працівники працюють, а й від унормованості законодавства у вказаній сфері. Вказано на досить важливе значення саме спеціальних норм у сфері соціального захисту працівників транспорту, які деталізують загальні норми соціального захисту працівників із врахуванням підвищеного рівня психо-емоційного, психологічного та фізичного навантаження, а це визначає особливий підхід до соціального захисту таких осіб. Підсумовано, що спеціальна норма по відношенню до загальної носить субсидіарний характер здійснює регулювання трудових правовідносин, доповнюючи чи замінюючи загальну норму.

Ключові слова: працівник, транспорт, норма права, загальна норма, спеціальна норма, трудові відносини, правове регулювання.

Біографія автора

Р.Є. Прокоп`єв

кандидат юридичних наук, головний інженер регіональної філії «Південна залізниця» акціонерного товариства «Укрзалізниця»

##submission.downloads##

Опубліковано

23.03.2023

Номер

Розділ

Статті