РОЗВИТОК ЕЛЕКТРОННОГО СУДОЧИНСТВА ЯК ЕФЕКТИВНИЙ ЗАСІБ РОЗГЛЯДУ СПОРІВ ЩОДО ЗАХИСТУ ПРАВ І СВОБОД ДІТЕЙ ПІД ЧАС ДІЇ В УКРАЇНІ ВОЄННОГО СТАНУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33216/2218-5461/2023-45-1-86-100

Анотація

У статті проаналізовано питання щодо розвитку ефективних засобів розгляду спорів щодо захи-сту прав і свобод дітей під час дії в Україні воєнного стану. Досліджено визначення воєнного стану в Україні та його вплив на суспільство в цілому та можливість здійснення правосуддя; тенденції розвит-ку електронного правосуддя в країнах ЕС та тенденції запровадження системи «Електронний суд» в Україні; практику щодо розгляду спорів щодо захисту прав дітей з використанням системи електрон-ного правосуддя в період дії в Україні воєнного стану. Автором досліджено питання щодо порушення прав дитини під час воєнного стану та визначено основні категорії спорів пов’язаних з захистом прав дитини під час дії в Україні воєнного стану. Зокрема, повернення дітей, вивезених на територію інозем-ної держави, до держави їх постійного місця проживання у рамках Гаазької Конвенції 1980 року та Гаазької Конвенції 1996 року; визначення місця проживання дитини; вирішення питань стосовно опіки над дитиною.

Ключові слова: електронне судочинство, воєнний стан, конвенція, електронний суд, опіка.

Біографія автора

М.В. Семенова

Адвокат, кандидат юридичних наук, старший науковий співробітник, НДІ правового забезпечення інноваційного розвитку Національної академії правових наук України, АБ «ЮФ "Семенова і Партнери"

##submission.downloads##

Опубліковано

06.05.2023

Номер

Розділ

Статті