ПРАВОВИЙ МЕХАНІЗМ УСУНЕННЯ КОРУПЦІЙНИХ РИЗИКІВ ПРИ ВСТАНОВЛЕННІ МИТНОЇ ВАРТОСТІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33216/2218-5461/2023-46-2-32-47

Анотація

У статті проаналізовано сучасне законодавство та зазначені прогалини й колізії відносно встановлення митної вартості товарів і транспортних засобів комерційного призначення, які переміщуються через митний кордон держави. Зроблено аналіз законодавства за період з моменту прийняття концепції розвитку електронного урядування в Україні до сьогодення та введення автоматизованої системи митниці «єдине вікно», з метою підвищення ефективності, відкритості та прозорості при переміщенні товарів і транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон. Розглянуті митні правовідносини реєстрації документів для переміщення через митний кордон України товарів, транспортних засобів комерційного призначення за допомогою інформаційно-телекомунікаційних технологій, звернено увагу на перспективи проведення митного контролю товарів, транспортних засобів комерційного призначення за допомогою електронних платформ, які будуть попереджувати виникнення корупційних ризиків у державі.
У проведеному дослідженні наведені позитивні та негативні обставини взаємодії суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності та Державної митної служби України з подання та обробки документів для переміщення товару комерційного призначення через державний кордон. Зазначена потреба внесення змін до законодавства для усунення корупційних ризиків у митних органах. При дослідженні розглядалась необхідність використання платформи блокчейн, що сприятиме захищеності інтересів та безпеки держави, усуненню ризиків здійснення незаконного тиску на суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, створенню привабливого клімату для інвестування в економіку України.

Ключові слова: митна вартість, митні органи, рахунок-фактура (інвойс), інформаційно-телекомунікаційні технології, блокчейн-платформи, корупційні ризики.

Біографії авторів

М.О. Беспалов

Кандидат економічних наук, адвокат, м. Київ

Г.М. Гриценко

Кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри правознавства Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля

##submission.downloads##

Опубліковано

14.12.2023

Номер

Розділ

Статті