ГЕНЕЗА ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ БАНКІВСЬКОГО РИНКУ ЄС

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33216/2218-5461/2023-46-2-82-91

Анотація

У статті на основі аналізу наукових поглядів вчених, досліджено теоретичні підходи щодо становлення та формування правового регулювання банківського ринку Європейського Союзу.
У науковій роботі проведено системний аналіз нормативно-правових актів, спрямованих на дослідження необхідності створення єдиного фінансового ринку Спільноти. На підставі цих нормативно-правових актів автором було визначено періодичність такого регулювання та встановлено відповідні етапи розвитку банківської системи, як функціональної складової єдиного фінансового ринку ЄС.
У контексті формування єдиного банківського та фінансового ринку Європейської спільноти було визначено, що першочерговий поштовх до сутнісних змін, які започаткували подальші інтеграційні процеси було прийняття Римського договору 1957 року, який запровадив лібералізацію руху капіталу між європейськими країнами.
Крім того у статті автором досліджено особливості кожного з трьох етапів розвитку єдиного банківського ринку ЄС, яка проявлялася в поступовому зближені банківських національних систем, лібералізації свободи руху капіталу, розмежування компетенції регулюючих органів, поступове зближення страхового сектору та сектору цінних паперів з банківським та створенням єдиної Європейської системи фінансових регуляторів, яка формує єдиний ринок фінансових послуг Спільноти.

Ключові слова: єдиний банківський ринок ЄС, фінансовий ринок ЄС, законодавство ЄС, Перша банківська Директива, Друга банківська Директива, система Європейських фінансових регуляторів.

Біографія автора

О.В. Драчов

Кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства Національного авіаційного університету

##submission.downloads##

Опубліковано

14.12.2023

Номер

Розділ

Статті