СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ОКРЕМИХ КАТЕГОРІЙ ГРОМАДЯН В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ: ЗАКОНОДАВЧІ НОВЕЛИ ТА ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33216/2218-5461/2023-46-2-101-111

Анотація

Статтю присвячено питанню соціального захисту окремих категорій громадян в умовах запровадження воєнного стану на території України. Досліджено особливості та проблемні аспекти соціального захисту військовослужбовців та внутрішньо переміщених осіб. На підставі аналізу наукових підходів вітчизняних вчених до розуміння категорії «соціальний захист» здійснено спробу сформулювати визначення права на соціальний захист як суб’єктивного індивідуального права комплексного характеру. У науковій роботі проведено системний аналіз чинних національних нормативно-правових актів, позицій вітчизняних вчених, спрямованих на визначення обсягу правового статусу військовослужбовців та внутрішньо переміщених осіб як суб’єктів соціального захисту. Висвітлено нормативно-правові акти у сфері соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей, серед яких Закони України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» тощо. На підставі аналізу чинного законодавства виокремлено основні законодавчі новели, запроваджені в умовах воєнного стану, які мають визначний вплив на сутнісне наповнення поняття права на соціальний захист військовослужбовців та членів їх сімей. У якості проблемного аспекту висвітлені перешкоди на шляху ефективної реалізація права на житло військовослужбовців та членів їх сімей, серед яких основною є відсутність загальнодержавної концепції і цільової програми житлового забезпечення військовослужбовців. Проаналізовано законодавчі зміни у сфері соціального захисту в умовах воєнного стану, спрямовані на покращення правового статусу внутрішньо переміщених осіб, серед яких: спрощення процедури отримання статусу ВПО, збільшення розміру щомісячної грошової допомоги тощо. Досліджено окремі проблемні питання соціального захисту ВПО в умовах воєнного стану, зокрема недостатнє фінансування житлових потреб та недоліки у законодавчому регулюванні процедури призначення пенсій.

Ключові слова: соціальний захист, воєнний стан, верховенство права, військовослужбовці, члени сімей військовослужбовців, внутрішньо переміщені особи.

Біографія автора

Ю.Ю. Івчук

Докторка юридичних наук, професорка, професорка кафедри правознавства Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля

##submission.downloads##

Опубліковано

15.10.2023

Номер

Розділ

Статті