МІЖНАРОДНІ СТАНДАРТИ ПРАВ ЛЮДИНИ: ДО ПИТАННЯ ПРО ВИЗНАННЯ Й ЗАКРІПЛЕННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ ПРАВ У МІЖНАРОДНІЙ ХАРТІЇ ПРАВ ЛЮДИНИ

Автор(и)

  • І.С. Загоруй ЛДУВС ім. Е.О. Дідоренка

Анотація

У статті розглядаються історико-правові аспекти виникнення та нормативного закріплення соціально-економічних прав у національному законодавстві та в міжнародних правових документах, що утворюють сучасну Міжнародну хартію прав людини. Аналізується процес розроблення і прийняття міжнародних документів, що виконують роль міжнародних стандартів прав людини.
Актуальність питання обумовлена необхідністю дотримання Україною як державою-правонаступницею зобов’язань щодо гарантування прав, закріплених в Міжнародному пакті про економічні, соціальні і культурні права. З огляду на це, обґрунтовується теза, що в Міжнародних пактах, як документах договірного характеру, юридично оформлена ідея нероздільності і взаємозалежності усіх видів прав людини, їх важливості й необхідності для забезпечення гідності людини.
Ключові слова: права людини, соціально-економічні права, Міжнародна хартія прав людини, міжнародні стандарти прав людини.

Біографія автора

І.С. Загоруй, ЛДУВС ім. Е.О. Дідоренка

Доцент кафедри загальноюридичних дисциплін ЛДУВС ім. Е.О. Дідоренка

##submission.downloads##

Опубліковано

03.07.2022

Номер

Розділ

Статті