Розробка прикладного підходу до організаційно-економічного забезпечення розвитку територіальних громад України

Автор(и)

  • Р.А. Галгаш Cхідноукраїнський національний університет імені Володимира Даля, м. Київ
  • І.М. Семененко Cхідноукраїнський національний університет імені Володимира Даля, м. Київ
  • Я.Ю. Білоус Cхідноукраїнський національний університет імені Володимира Даля, м. Київ
  • Ю.А. Івченко Cхідноукраїнський національний університет імені Володимира Даля, м. Київ

DOI:

https://doi.org/10.33216/1998-7927-2022-276-6-5-12

Ключові слова:

розвиток, територіальна громада, організаційно-економічне забезпечення, підсистема, прикладний підхід

Анотація

В даній статті пропонується прикладний підхід до організаційно-економічного забезпечення розвитку, який буде втілювати сукупність прийомів та способів впливу на розвиток територіальних громад. Для розробки та впровадження прикладного підходу до організаційно-економічного забезпечення розвитку територіальних громад враховано основні завдання функціонування системи управління територіальної громади, серед, яких найголовнішими є забезпечення розвитку територіальної громади у сфері економіки та фінансів, адміністративних послуг та в соціальній, освітній, медичній, житлово-господарській, культурній сферах тощо, що повинно втілюватись у результатах організаційно-економічного забезпечення розвитку. Запропонований прикладний підхід до організаційно-економічного забезпечення розвитку територіальних громад передбачає взаємодію територіальних громад, як організаційно-економічної системи, з зовнішніми інституціями, діяльність яких спрямована на підтримку розвитку територіальних громадшляхом надання експертної, консультаційної, фінансової, матеріальної та нематеріальної допомоги.

В статті подано змістовну характеристику елементів організаційної та економічної підсистем організаційно-економічного забезпечення розвитку територіальних громад, що дало змогу сформулювати очікувані результати від реалізації запропонованого підходу за сферами розвитку територіальних громад. Зазначено, що сучасні виклики зумовлюють наявність у фахівців органів управління територіальних громадвідповідних професійних знань щодо управління фінансами та ресурсами територіальних громад, оцінювання потреб, спроможності та потенціалу територіальних громадв наданні соціально-економічних послуг, вміння визначити сильні сторони та сфери для вдосконалення, аналізувати та прогнозувати потреби у сферах розвитку громади, розробляти плани вирішення соціально-економічних проблем на засадах цілісного та системного підходу до організаційно-економічного забезпечення розвитку територіальних громад. Тому прикладний підхід до організаційно-економічного забезпечення розвитку територіальних громад стане корисним для використання органами місцевого самоврядування, оскільки саме в межах їхніх функціональних обов’язків знаходиться забезпечення розвитку місцевих територіальних громад.

Посилання

1. Садеков А. А., Цурик В. В. Управление предприятием в условиях кризиса : монография. Донецк : ДонГУЭТ, 2006. 178 с.

2. Шилова О. Ю. Організаційно-економічне забезпечення розвитку підприємства : автореф. дис... канд. экон. наук : 08.00.04 / Донецький національний технічний університет. Донецьк, 2009. 24 с.

3. Децентралізація публічної влади: досвід європейських країн та перспективи України / О. Бориславська та ін. ;Децентралізація публічної влади. 2012. 128 с.

4. Філософський енциклопедичний словник / гол.редкол. В. І. Шинкарук та ін.; Інститут філософії імені Григорія Сковороди НАН України. К. : Абрис, 2002. 742 с.

5. Білоус Я. Ю. Теоретичні аспекти організаційно-економічного забезпечення розвитку територіальних громад України. Ефективна економіка. 2022. № 3. – URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=10052. (дата звернення: 26.10.2022).

6. Михайлів Г. Фінансова спроможність соціально-економічного розвитку регіональних суспільних сис-тем. Економічний аналіз. №7. 2010. С. 97-99.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-01-10