Оптимізація витрат на маркетинг та рекламу як засоби інноваційної маркетингової політики підприємства

Автор(и)

  • Г.В. Гаврюшенко Луганський національний університет імені Тараса Шевченка (м. Полтава)

DOI:

https://doi.org/10.33216/1998-7927-2024-282-2-78-85

Ключові слова:

маркетинг, реклама, маркетингова політика, маркетингова інновація, інноваційна маркетингова політика підприємства

Анотація

У статті наголошено на тому, що маркетинг та реклама є важливими аспектами будь-якого бізнесу, однак часто вони потребують значних витрат. Зазначено, що оптимізація витрат на маркетинг та рекламу виступає елементом інноваційної маркетингової політики підприємства, дозволяючи більш ефективно використовувати ресурси та впроваджувати новаторські стратегії. Бізнеси, які ефективно оптимізують свої витрати, мають перевагу перед конкурентами. Зазначено, що основними аспектами, що можуть призводити до проблем в частині оптимізації витрат на маркетинг та рекламу, є: брак або недостатність даних про ефективність рекламних кампаній; недостатня цільова спрямованість реклами; низька якість рекламного контенту; неправильний вибір каналів реклами; нестабільні ринкові умови; неправильна стратегія цінової політики; непослідовність і недостатній моніторинг. Наголошено на тому, що для оптимізації витрат на маркетинг та рекламу необхідно запровадити систему оперативного отримання інформації про ефективність як окремих маркетингових заходів, так і маркетингової діяльності загалом. Зазначено, що контроль роботи маркетологів об’єктивний лише у разі дотримання правила: «Необхідне планування з чіткими кількісними показниками». Запропоновано виділяти три основні етапи оцінки роботи маркетологів при впровадженні інноваційної маркетингової політики підприємства, а саме:1 етап – постановка завдань, що включає вивчення організації, визначення товарів/послуг, що дають прибуток, вивчення контрагентів, моніторинг інформаційного поля, складання бюджету на рекламу та маркетинг; 2 етап – оцінка результатів, що передбачає установлення планових величин (показники у бюджетах), розрахунок ефективності витрат на рекламу, оцінка якості роботи зі споживачами (виміряти цей показник можна за допомогою опитування цільової аудиторії), рівень рекламної поінформованості, тобто розуміння, наскільки співробітники знають кон’юнктуру ринку, поінформовані про нові продукти та діяльність конкурентів; 3 етап – підготовка програми коригувальних заходів, що передбачає розроблення плану коригувальних заходів на майбутній період, призначення відповідальних за їх виконання, встановлення конкретних термінів виправлення невідповідностей. Програма повинна включати ті дії, які допоможуть виключити виявлені негативні сторони роботи маркетингової служби. Наголошено на тому, що оптимізація витрат на маркетинг та рекламу потребує системного підходу та постійного аналізу результатів для забезпечення максимальної ефективності інноваційної маркетингової політики підприємства.

Посилання

1. Балабанова Л.В. Маркетинг торговельного підприємства: Навч. посіб. / Л.В. Балабанова. Донецьк: ДонНУЕТ, 2008. 620 с.

2. Данайканич О.В. Вдосконалення підходів визначення ефективності рекламної діяльності підприємств / О.В. Данайканич // Науковий вісник Ужгородського університету, 2011.

3. Діброва Т.Г. Рекламний менеджмент: теорія і практика: підручник / Т.Г. Діброва, С.О. Солнцев, К.В. Бажеріна. Київ : КПІ ім. Ігоря Сікорського, Вид-во «Політехніка», 2018. 300 с.

4. Кардаш В.Я. Маркетингова товарна політика. Київ: КНЕУ, 2000. 124 с.

5. Лозова О.А. Аналітичні методи визначення ефективності реклами [Електронний ресурс] // Класичний приватний університет. URI: www.nbuv.gov.ua

6. Миронов Ю.Б., Крамар Р.М. Основи рекламної діяльності. Навчальний посібник. Дрогобич: Посвіт, 2007. 108 с.

7. Marketinginnovation. StatusQuo&Ausblick, DriverundBarrieren. URI: https://www.grin.com/document/275831

8. Marketing innovation.

9. URI: https://ceopedia.org/index.php/Marketing_ innovation

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-05-15