Аналіз та систематизація впливу ризиків на інноваційно-інвестиційну діяльність підприємства в умовах постконфліктної трансформації

Автор(и)

  • Ю.А. Івченко Cхідноукраїнський національний університет імені Володимира Даля, м. Київ

DOI:

https://doi.org/10.33216/1998-7927-2024-284-4-24-29

Ключові слова:

аналіз, систематизація, інноваційні ризики, інвестиційні ризики, ризики підприємницької діяльності, постконфліктні трансформації

Анотація

Ситуація в економіці України залишається складною, тому що в економічному середовищі не утворюються надійні передумови економічного зростання, продовжують зберігатися, поглиблюватися та загострюватися економічні і соціальні проблеми. Особливістю економіки країни на сьогодні виявлено яскраво виражений сировинний характер з слабко розвиненою обробною промисловістю. Визначено, що забезпечення якісних трансформаційних змін в економіці не можливе без послідовного накопичення капіталу підприємств на простій і на розширеній основі. Аналіз використання вітчизняними підприємствами інструментарію (традиційні інструменти і методи) для управління інноваційно-інвестиційною діяльністю визнано недосконалими, оскільки не він дозволяє своєчасно ідентифікувати і прогнозувати можливі ризики, точно оцінювати зниження інноваційно-інвестиційного потенціалу, економічної стійкості підприємств. Виявлено причинно-наслідкові зв’язки виникнення кризових явищ, які забезпечують реалізацію механізму антикризового управління в умовах трансформаційної економіки.

Для успішної інноваційно-інвестиційної діяльності підприємства в умовах постконфліктної трансформації розглянуто можливість використання якісного аналізу та систематизації впливу ризиків. В роботі проаналізовано та систематизовано вплив ризиків на інноваційно-інвестиційну діяльність підприємства в умовах постконфліктної трансформації. Для досягненння поставленої мети всі види ризиків інноваційно-інвестиційної діяльності було систематизовано за певними ознаками та зображено схематично. В статті проаналізовано інвестиційні ризики, інноваційні ризики, специфічні ризики, ризики підприємницької діяльності. Зазначено, що аналіз впливу ризиків сприяє подальшому розвитку теорії ризикології   та впливу ризиків на інноваційно-інвестиційну діяльність підприємства в умовах постконфліктної трансформації, що є необхідною для формалізації процесів управління ризиками на підприємствах. Зазначено, що в умовах воєнного конфлікту та постконфліктних трансформацій можуть виникати нові види ризиків.

Посилання

1. Гурочкіна В. В. Інноваційний потенціал підпри-ємства: сутність та система захисту. Економіка: реалії часу, 2015. № 5 (21). URL : https://economics.net.ua/files/archive/2015/No5/51.pdf

2. Івченко Ю. А. Забезпечення потенціалу економі-чної безпеки підприємства в умовах воєнного стану. Обліково-аналітичне та організаційно-економічне забезпечення розвитку регіону: збір-ник тез доповідей V міжнародної науково-практичної конференції, 27 квітня 2022 р., м. Сє-вєродонецьк. Східноукр. нац. ун-т ім. В. Даля, 2022. 153 с. С. 82-83.

3. Івченко Ю. А., Клюс Ю. І., Івченко Є. А. Виник-нення структурних зрушень та їхній вплив на економічну безпеку промислових підприємств регіону внаслідок постконфліктноїтранформації. Вісник Одеського національного університету. Серія : Економіка, 2019. Вип. 5(78). С. 75–81.

4. Россошанська О. В. Оцінювання економічної безпеки інноваційних проєктно-орієнтованих пі-дприємств: монографія. Сєвєродонецьк: Східноукраїнський університет імені Володимира Даля, 2016. 350 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-15