ТЕХНІКО-ЮРИДИЧНІ ПОМИЛКИ У НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ АКТАХ УКРАЇНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33216/2218-5461-2021-42-2-98-108

Анотація

У даній статті здійснено теоретико-правовий аналіз техніко-юридичних помилок у нормативно-правових актах України. Проаналізована юридична природа техніко-юридичної помилки, яка зумовлена недотриманням вимог правотворчої техніки. Наголошується на тому, що техніко-юридичні помилки в правотворчості можуть негативно впливати не тільки на якість нормативно-правового акту, а й на правове регулювання суспільних відносин.
Сформульоване поняття техніко-юридичних помилок, а також визначені їх види. З огляду наведе-них у статті прикладів техніко-юридичних помилок встановлені причини виникнення таких помилок. Ви-окремлені основні засоби запобігання помилок з урахуванням доктринальних положень науковців щодо по-передження техніко-юридичних помилок у нормативно-правових актах України.
Акцентується увага на тому, що попередження та усунення будь-яких юридичних помилок є пере-думовою досконалості нормативно-правових актів та одним із основних завдань як суб’єктів правотво-рчості, так і наукової спільноти, громадянського суспільства й держави в цілому.
Ключові слова: якість законодавства, правотворча помилка, техніко-юридична помилка, нормативно-правовий акт, види техніко-юридичних помилок, правотворча діяльність, правотворчість, причини виникнення помилок, способи попередження помилок, правотворча техніка.

Біографії авторів

Л.В. Котова

кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри правознавства Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля

С.С. Петрушков

магістрант кафедри правознавства Східно-українського національного університету імені Володимира Даля

##submission.downloads##

Опубліковано

13.11.2021

Номер

Розділ

Статті