ПРАВО ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ НА СОЦІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ: АНАЛІЗ НАЦІОНАЛЬНОГО ТА МІЖНАРОДНОГО ЗАКОНОДАВСТВА

Автор(и)

  • Л.В. Котова
  • К.В. Бабіч-Касьянєнко

Анотація

У статті здійснено порівняльний аналіз чинного законодавства України з положеннями міжнародного соціального права щодо права осіб з інвалідністю на соціальне забезпечення. Встановлено закріплення в національному законодавстві концепції інвалідності, яка передбачає зобов'язання держави здійснювати по відношенню до особи з інвалідністю міри соціального захисту. Акцентовано увагу на проблемних питаннях порядку, умов, критеріїв та моменту настання інвалідності з метою регулювання ряду істотних питань. Запропоновано деякі кроки для покращення ефективної соціальної політики держави, які забезпечать наявність і дієвість системи соціальних стандартів і гарантій щодо забезпечення потреб зазначеної категорії громадян.
Ключові слова: встановлення інвалідності, інвалідність, класифікація груп інвалідності, концепція інвалідності, критерії інвалідності, момент настання інвалідності, особа з інвалідністю, підстави встановлення інвалідності, право на соціальне забезпечення, ступень інвалідності.

Біографії авторів

Л.В. Котова

Кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри правознавства Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля

К.В. Бабіч-Касьянєнко

Аспірант кафедри правознавства Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля

##submission.downloads##

Опубліковано

03.12.2018

Номер

Розділ

Статті