ОСОБЛИВОСТІ ТАКТИКИ ВИЯВЛЕННЯ ТА ПОДОЛАННЯ НЕПРАВДИВИХ ПОКАЗАНЬ ПІД ЧАС ДОПИТУ НЕПОВНОЛІТНІХ ОСІБ У РЕЖИМІ ВІДЕОКОНФЕРЕНЦІЇ

Автор(и)

  • О.Ю. Камишанський
  • Н.М. Проданець

DOI:

https://doi.org/10.33216/2218-5461-2022-43-1-42-53

Анотація

Стаття присвячена аналізу наявних наукових праць, чинного національного законодав-ства, слідчої практики, міжнародних та європейських стандартів щодо тактики виявлення та подолання неправдивих показань неповнолітніх осіб у режимі відеоконференції під час до-судового розслідування. Особлива увага звернута на допит неповнолітніх осіб, зокрема у режимі відеоконферен-ції. Наголошено, достовірність наданих показань залежить не лише від індивідуальних особ-ливостей та сімейного середовища неповнолітньої особи, але й умов та способу проведення її допиту. Підкреслена важливість поширення практики створення спеціально обладнаних при-міщень для проведення опитувань (допитів) дітей – «кімнат, дружніх до опитування дітей». Наголошено на важливості розробки та прийняття відповідного нормативно-правового за-безпечення, спрямованого на стандартизацію їх обладнання та використання під час досудо-вого розслідування. Запропоновано розробити та затвердити національну методику оцінки достовірності (валідності) показань неповнолітніх осіб. Акцентовано увагу на доцільності залучення психологів для оцінки достовірності показань неповнолітніх під час досудового розс-лідування, зокрема в режимі відеоконференції.
Узагальнено та систематизовано тактичні прийоми та засоби для запобігання, вияв-лення та подолання неправдивих показань неповнолітніх осіб під час досудового розслідування. Акцентовано увагу на деяких особливостях їх використання у режимі відеоконференції. Виок-ремлено правовий та організаційний напрями удосконалення тактики виявлення та подолання неправдивих показань неповнолітніх осіб у режимі відеконференції під час досудового розсліду-вання.

Ключові слова: слідча (розшукова) дія; допит; неповнолітня особа; режим відеоконфе-ренції; тактичний прийом; неправдиві показання; досудове розслідування; тактика виявлення та подолання неправдивих показань.

Біографії авторів

О.Ю. Камишанський

Кандидат юридичних наук, начальник Головного управління Національної поліції в Рівненській області

Н.М. Проданець

Провідний фахівець факультету підготовки фахівців для органів досудового розслідування Одеського державного університету внутрішніх справ

##submission.downloads##

Опубліковано

15.09.2022

Номер

Розділ

Статті