ҐЕНЕЗА КОНЦЕПЦІЙ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ ВЛАДИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33216/2218-5461-2022-43-1-118-126

Анотація

Децентралізація є складним поняттям, що включає такі аспекти як адміністративно-територіальний устрій держави, система органів публічної адміністрації та розподіл між ними функ-цій, повноважень та фінансових ресурсів. Існуючі сьогодні концепції децентралізації публічної влади є своєрідним результатом боротьби протиріч філософських, політичних, економічних поглядів. У роботі здійснюється аналіз ґенези ідеї децентралізації в європейській політико-правовій традиції, досліджу-ється поняття «децентралізація» з позицій історіографії та методології формування публічної влади, проводитися узагальнення основних сучасних концепцій децентралізації влади; аналізується вплив проце-сів глобалізації на децентралізацію публічної влади. Дослідження базується на правовому аналізі значен-ня та форм запровадження стандартів Європейської хартії місцевого самоврядування.
У роботі зроблено висновок щодо необхідності вивчення досвіду держав з високим рівнем децен-тралізації. Визначено, що формування демократичних інститутів у галузі розвитку місцевого самовря-дування може бути цікавим для України з урахуванням особливостей регіонального розвитку та розви-тком муніципально-цивільного партнерства. Наголошено на важливості проведення досліджень адміні-стративних аспектів децентралізації, як способу формування публічної влади та ефективного розподілу повноважень управлінського характеру.

Ключові слова: децентралізація, концепція, ґенезис, демократія, місцеве самоврядування, публічна влада, управління, адміністративна децентралізація, фінансова децентралізація, деконцентрація, делегування.

Біографії авторів

Г.В. Татаренко

Кандидат юридичних наук, доцент, завідувач кафедри конституційного права СНУ ім. В. Даля

І.В. Панов

Аспірант кафедри правознавства Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля

##submission.downloads##

Опубліковано

30.05.2022

Номер

Розділ

Статті