РОЗВИТОК ТА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ НА РІВНІ ОБ’ЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33216/2218-5461/2023-46-2-146-159

Анотація

У статті, на основі аналізу національних нормативно-правових актів досліджено питання щодо розвитку та забезпечення соціальної сфери на рівні об’єднаних територіальних громад. Наведена авторська періодизація та виокремлено умовні періоди розвитку законодавства в сфері надання соціальних послуг: 2014-2018 р.р. – реформування соціальної сфери, яка відбувалася паралельно з реформою децентралізації; 2019-2022 р.р. – прийняття нового Закону України «Про соціальні послуги» та інших важливих НПА у цій сфері; 2022р.-по теперішний час – оперативне та екстрене (кризове) реагування на загрози (війна, воєнний стан) та прийняття нормативно-нормативних актів в сфері соціального захисту населення; та перспективний – етап повоєнного відновлення. Констатовано, що напрям щодо удосконалення та введення єдиних механізмів та організаційних інструментів нової системи соціальних послуг в умовах децентралізації є вірним та має отримати подальший розвиток і в перспективному періоді повоєнного відновлення.

Ключові слова: соціальна держава, державна політика, соціальна сфера, соціальні послуги, система соціальних послуг, децентралізація, громада, об’єднанні територіальні громади, управління на місцевому рівні.

Біографія автора

Л.В. Котова

Кандидат юридичних наук, професор, в.о. завідувача кафедри правознавства Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля, Київ, Україна

##submission.downloads##

Опубліковано

15.10.2023

Номер

Розділ

Статті