РОЗВИТОК АДМІНІСТРАТИВНОЇ ПРОЦЕДУРИ: ІСТОРИЧНИЙ АНАЛІЗ ТА ПЕРСПЕКТИВНЕ ЗАКОНОДАВСТВО

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33216/2218-5461/2023-46-2-160-168

Анотація

У статті, на основі аналізу наукових поглядів вчених та національних нормативно-правових актів, досліджено визначення терміну «адміністративна процедура» та з’ясовано питання розвитку адміністративної процедури як порядку вирішення та розгляду адміністративної справи. Констатовано, що адміністративна процедура стала невід’ємною частиною демократичного суспільства, сучасного управління та правопорядку, додержання прав та свобод громадян. Авторами з’ясовано, що власна українська адміністративна процедура почала розвиватися з 1991 року разом з побудовою власної системи адміністративного права, в основі якої закладені демократичні принципи та стандарти прав людини. Саме після цього часу було прийнято ряд законів та нормативних актів, що регулюють адміністративну процедуру та захист прав громадян в адміністративних справах. Констатовано, що для створення прозорої та передбачуваної діяльності публічної адміністрації та забезпечення захисту прав і законних інтересів приватних осіб у сфері публічного права необхідним є впровадження єдиного закону щодо адміністративних процедур. Надана характеристика нового спеціального Закону України "Про адміністративну процедуру", який, у тому числі, заложив новий підхід до адміністративного процедурного права.

Ключові слова: адміністративна процедура, адміністративно-процедурне законодавство, адміністративне процедурне право, процедурна дія, процедурне рішення.

Біографії авторів

М.С. Ковтун

Кандидатка юридичних наук, доцентка, доцентка кафедри адміністративного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого

А.Я. Донченко

Здобувачка вищої освіти 2 курсу ОС «бакалавр» Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого

##submission.downloads##

Опубліковано

10.10.2023

Номер

Розділ

Статті