СПОРІДНЕНА ПРАЦЯ ЯК СКЛАДОВА ОСВІТНЬОЇ ПОЛІТИКИ ІНФОРМАЦІЙНОГО СУСПІЛЬСТВА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33216/2220-6310/2022-104-2-39-51

Ключові слова:

освітні ідеї Г. С. Сковороди, інформаційне суспільство, споріднена праця, споріднений до педагогічної діяльності вчитель, творча особистість

Анотація

Стаття присвячена реалізації освітніх ідей українського філософа Г. С. Сковороди в умовах інформаційного суспільства. Автор звертає увагу на одну із провідних освітніх ідей філософа, зокрема, споріднену працю, яка в умовах новітніх технологій розкриває перспективні напрямки для розвитку освіти. Виклики інформаційного суспільства щодо освітньої сфери, які пов’язані із суттєвим збільшенням надходження обсягів інформації, призвели до фундаментальних змін, як у роботі вчителя, так і в навчанні дитини.

Технологізація розумової діяльності, відкриваючи нові шляхи до інноваційного творчого мислення, розширення можливостей самостійного пошуку та засвоєння знань, разом з тим стала причиною підвищення запиту на якісні освітні послуги, що вплинуло на потребу у переосмисленні підготовки педагогічних кадрів.

Наголошується на необхідності розглядати освіту як особливу галузь, як для становлення країни, так і для особистісного розвитку людини. Виходячи з цього, питання спорідненої праці пропонується розглядати вже починаючи з етапу підготовки майбутніх вчителів, і через них, як носіїв якісної освіти, запроваджувати споріднену працю до безпосередньої роботи з дитиною.

Споріднена праця розглядається не лише як можливість вирішення проблеми підвищення якості педагогічних кадрів, але й як основа формування творчої особистості вчителя. У статті наголошується про необхідність дбайливого зрощування спорідненого до педагогічної діяльності майбутнього вчителя, через більш ефективне поєднанням теоретичного і практичного навчання, через систему професійно-спрямованих педагогічних практик, щоб студент з перших курсів мав змогу відчути, що він займається власне спорідненою справою.

У статті піднімається питання щодо пошуку талантів кожної дитини і створенню умови для їх подальшого розвитку, що є суттєвою відмінністю від тих підходів, які розглядалися на попередніх етапах становлення освітньої системи.

У дослідженні були використані теоретичні методи аналізу, синтезу, аналогії, а також емпіричні методи спостереження та вивчення продуктів діяльності. Отримані результати вказують на необхідність більш ретельного розгляду проблеми.

Біографія автора

Микола Букач, «Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради»

Букач Микола Миколайович – доктор педагогічних наук, професор, кафедра освітньої політики, «Одеська академія неперервної освіти Одеської обласної ради» (м. Одеса, Україна). E-mail: nbukach@gmail.com

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-01-12