ПАТРІОТИЗМ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ: ДУХОВНЕ СТАНОВЛЕННЯ СТУДЕНТСТВА

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33216/2220-6310/2022-104-2-64-74

Ключові слова:

патріотизм, дієвий патріотизм, студенти, воєнний стан, духовні цінності

Анотація

У статті підкреслено, що сьогодні в суспільстві постала загальна проблема в масштабах держави – патріотизм її громадян, її нове звучання – дієвий патріотизм в умовах воєнного часу. Українці – самодостатня гармонійна нація в центрі Європи, яка за роки незалежності відчула смак свободи у багатьох речах: виборі роботи, мови, місця проживання, віросповідання, демократичних і конституційних засадах на виборах до вищих органів влади, мобільності у навчанні тощо. Складових патріотизму багато, але в Україні в умовах воєнного часу людина-патріот розкрилася до духовних висот. І яскраво виокремився сильний бік – дієвий патріотизм простих людей, бо кожне покоління повинно наново писати свою історію. Автор прагне у дні жорстокого протистояння ще раз оновити скрижалі історії, призначення людини в особистісному й державному векторі через такі випробовування.

Мета статті – охарактеризувати патріотизм як інтегруючу основу відродження духовних цінностей українського народу, поглибити витоки патріотизму, подати рефлексію щодо сили дієвого патріотизму студентства в умовах воєнного стану.

Методика. Автором було використано історичні джерела, соціологічне опитування студентів, аналіз, синтез, рефлексія.

Результати. Особистість як фактично втілена духовна індивідуальність, визначається у мудрості, діючи розумно-практично в поведінці та естетично-образно завершуючись у власних поглядах на життя. Така особистість не може не любити те, що вона захищає. Прийняття студентом іншої ідентичності в умовах воєнного часу потребує мужності й віри в себе, рідних, у свою справу.

Патріотизм через усвідомлену дієвість людей, і студентів зокрема, спонукає до конкретних вчинків, дій, справ. Люди не кричать про свої добрі справи, а чесно працюють заради допомоги ближнім, наближення перемоги.

Новизна. Автор показує інтегруючу основу патріотизму через відродження духовних цінностей українського народу, поглиблення витоків патріотизму, джерел вияву органічності народу, де патріотизм виступає результатом.

Практичне значення. Матеріал статті цікавий для викладачів суспільно-гуманітарних наук щодо еволюції поняття «нація», яке напряму пов’язано з патріотизмом, про витоки зародження патріотизму українського народу, дієвий патріотизм студентів в умовах воєнного стану.

Біографія автора

Ольга Лучанінова, Український державний університет науки і технологій

Лучанінова Ольга Петрівна – доктор педагогічних наук, професор, професор кафедри інженерної педагогіки Українського державного університету науки і технологій (ННІ «Інститут промислових і бізнес технологій) (м. Дніпро, Україна). E-mail: 2017olgapetrovna@gmail.com

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-01-12