ФОРМУВАННЯ ЕСТЕТИЧНИХ СМАКІВ ОСОБИСТОСТІ ЗАСОБАМИ ФІЗИКИ ЯК ЗАГАЛЬНООСВІТНЬОЇ ПРИРОДНИЧОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33216/2220-6310-2021-102-3-180-189

Ключові слова:

фізика, природа, мистецтво, естетичні смаки, єдність, світосприйняття

Анотація

У статті висвітлено єдність фізики та мистецтва у формуванні гармонійно та всебічно розвиненої й обізнаної особистості. Взаємний вплив науки та мистецтва не завжди розкривається однозначно. Істинне розуміння мистецтва невідривне від розуміння процесів, завдяки яким воно створюється, а визначена послідовність процесів забезпечує наявність результату. У такий спосіб спрацьовує філософський закон «переходу кількісних змін у якісні». Краса фізики як науки криється у поступовості, послідовності, логічності. Краса мистецтва є результатом тих самих кроків.

Фізика як фундаментальна природнича наука має потужний арсенал засобів впливу на формування загальної культури особистості в цілому. Окрім того, фізика сама є потужним засобом формування загальнокультурної та загальнорозвиненої особистості. Природність фізики неможливо розглядати окремо від природності людського сприйняття спостережуваних явищ природи. Розуміння природних явищ, особливостей перебігу процесів у природі дає можливість митцям створювати шедеври, що змушують насолоджуватися, затамувавши подих, та підносити над усе майстрів справи.

Майстри художнього лиття та кування повинні знати все про процеси нагрівання, плавлення, тверднення різних металів, їхню пластичність і деформацію. Для художників важливі знання законів утворення тіні і півтіні, а також механізм сприйняття світла, що дозволяє досягти надзвичайних ефектів та уникнути проблеми візуального викривлення дійсності. Для дослідників картин та їх реставраторів в нагоді стає метод наукової фотографії в ультрафіолетових променях, фотографування в інфрачервоних променях, рентгенографія та важливі навички правильної інтерпретації результатів проведеного дослідження і встановлення правильного подальшого алгоритму дій щодо відновлення творів мистецтва.

Твори П. Чайковського, І. Баха, А. Вівальді стають в нагоді при вивченні характеристик звукових коливань на уроках фізики. Таке поєднання є непідробним підтвердженням взаємного впливу на формування цілісного світосприйняття особистості.

Естетичні смаки видатних фізиків були досить різноманітними та виражалися також у різний спосіб. Альберт Ейнштейн грав на скрипці, Лев Ландау захоплювався поезією, Макс Планк і Вернер Гейзенберг були чудовими піаністами, Леонардо да Вінчі захоплювався живописом. Отже, єдність фізики та мистецтва є природньою, непідробною, однозначною та беззаперечною.

Біографії авторів

Юлія Лимарєва, ДВНЗ «Донбаський державний педагогічний університет»

Лимарєва Юлія Миколаївна – кандидат педагогічних наук, доцент кафедри фізики ДВНЗ «Донбаський державний педагогічний університет» (м. Слов’янськ, Україна). E-mail: ulialymareva23@gmail.com

Олександр Костіков, ДВНЗ «Донбаський державний педагогічний університет»

Костіков Олександр Петрович – доктор фізико-математичних наук, доцент кафедри фізики ДВНЗ «Донбаський державний педагогічний університет» (м. Слов’янськ, Україна). E-mail: a.kostikov@hotmail.com

Віктор Шебаршин, ДВНЗ «Донбаський державний педагогічний університет»

Шебаршин Віктор Олександрович – студент фізико-математичного факультету ДВНЗ «Донбаський державний педагогічний університет» (м. Слов’янськ, Україна). E-mail: Victor.shebarshin@gmail.com

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-02