ВАЖЛИВІСТЬ ДЕМОКРАТИЧНОГО ВИХОВАННЯ УКРАЇНСЬКИХ ДІТЕЙ-БІЖЕНЦІВ ПІД ЧАС ВИМУШЕНОГО ПЕРЕБУВАННЯ ЗА КОРДОНОМ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33216/2220-6310/2024-109-2-87-96

Ключові слова:

демократичне виховання, українські діти-біженці, Естонія, інтеграція, захист прав, толерантність, психологічна адаптація

Анотація

У статті досліджується важливість демократичного виховання українських дітей-біженців під час їхнього вимушеного перебування за кордоном, зокрема в Естонії. Аналізується значення демократичної освіти для інтеграції дітей у нове суспільство, захисту їхніх прав та свобод, розвитку самовизначення, самовираження, толерантності та відкритості до інших культур. Демократичне виховання сприяє формуванню у дітей розуміння та прийняття норм і цінностей нового середовища, а також надає їм інструменти для захисту особистих прав та свобод. Стаття показує значущість педагогів у підтримці демократичних цінностей. Визначається роль демократичного виховання у психологічній адаптації дітей-біженців до нових умов та підвищення їхньої самооцінки. Наводяться дані попередніх досліджень щодо соціально-психологічного стану українських дітей-біженців в Естонії. Результати цього дослідження базуються на опитуванні українських вчителів та дітей, що тимчасово перебувають в Естонії. Для цього було створено дві анкети з різними типами питань відповідно до мети дослідження, які дозволили оцінити ступінь важливості демократичного виховання для біженців. Висновки свідчать, що школярі зацікавлені у розвитку навичок конструктивного спілкування, збереження власної ідентичності та культурної спадщини, демократичній участі у суспільстві. Аналіз відповідей учителів показує розуміння важливості громадянського виховання та готовність брати участь у проєкті щодо формування необхідних знань та умінь. Загальні висновки демонструють, що демократична освіта сприяє формуванню активних членів суспільства та підготовці дітей до участі у відновленні України після війни.

Біографія автора

Олена Козьменко, Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля

Козьменко Олена Іванівна – доктор педагогічних наук, професор,
професор кафедри іноземної філології та перекладу Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля (м. Київ, Україна).
E-mail: kozmenko@snu.edu.ua

 

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-25