ДІЄВИЙ ГУМАНІЗМ ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ ЯК ПРОТИВАГА РАШИЗМУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33216/2220-6310-2022-103-1-78-90

Ключові слова:

дієвий гуманізм, активна фаза російсько-української війни, захисники України, ідеологія, рашизм

Анотація

Статтю присвячено розкриттю сутності гуманістичної позиції військовослужбовців Збройних Сил України в умовах активної фази російсько-української війни. Автором проаналізовано ідеологічну основу російсько-української війни, розкрито сутність та особливості прояву дієвого гуманізму захисників України у протиборстві з російськими загарбниками, прихильниками рашистської ідеології.

Завдяки проведеному аналізу наукових джерел з’ясовано єдність українського гуманізму з європейською гуманістичною традицією, розкрито його тісний зв’язок з національно-визвольним рухом, підтверджено його діяльнісно-перетворювальний характер, спрямованість на реалізацію особистісних цілей і пріоритетів.

Доведено безсумнівну перевагу дієвого гуманізму захисників України в боротьбі з ідеологією рашизму, встановлено його визначальні ознаки, що виявляються в нульовій толерантності до будь-яких антигуманних дій з боку російських окупантів, готовності давати симетричну відсіч ворогу, захищати фундаментальні гуманістичні принципи і цінності, виявляти прихильність до них у своїй активній громадянській і військово-професійній діяльності.

Біографія автора

Андрій Вітченко, НУОУ імені Івана Черняховського

Вітченко Андрій Олександрович – доктор педагогічних наук, професор, професор кафедри суспільних наук НУОУ імені Івана Черняховського. E-mail: vitan2017@ukr.net

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-10-11