ПІСЕННА КУЛЬТУРА УКРАЇНИ ЯК ДЖЕРЕЛО ДУХОВНОСТІ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33216/2220-6310/2022-104-2-126-133

Ключові слова:

пісенне мистецтво, народна українська пісня, композиторська творчість, народно-поетичний матеріал, вокально-хорові жанри, музичне мистецтво, художній образ, виконавські жанри

Анотація

У статті досліджується історія розвитку пісенної культури України як джерела духовності українського народу. Наголошено, що пісенна культура України має свої давні традиції. Вона була невід’ємною частиною самого життя і супроводжувала усі події в житті українського народу та впливала на формування моральних і естетичних уявлень українців.

Обґрунтовано, що українська народна пісня є одним із найкращих і найбагатших проявів духовних прикмет нашого народу. В її художніх образах історія народу відкривається ясно і велично. Зазначено, що важливу роль в народній пісні відіграє народно-поетичний пісенний матеріал, який володіє неповторною образною стихією та всебічно впливає на розвиток естетичних почуттів, розуміння художніх образів творів.

Доведено, що пісенна культура України має свої давні традиції, які було розпочато ще в Київській Русі, а особливе місце у розвитку співочої культури в Україні належить Києво-Печерській Лаврі. Перша «Співоча школа» була відкрита у містечку Глухові у 1738 році. В ній отримали музичну освіту велика кількість співаків і композиторів, які згодом стали відомими і своєю творчістю впливали на розвиток музичної культури українського народу.

Обґрунтовано, що ХVIII століття невипадково називають «золотою добою української музики», адже саме в цю пору розквітала музична творчість таких відомих композиторів як Д. Бортнянський, М. Березовський та А. Ведель.

Наголошено, що у другій половині ХІХ століття в українському культурному середовищі чимало українських композиторів виявляли інтерес до творчої обробки українських народних пісень.

Доведено, що у ХХ столітті, яке часто в мистецьких колах називають «пісенною епохою», українськими митцями було створено чимало пісенних творів з яскравими художніми образами, які стали популярними не тільки в нашій країні, але й далеко за її межами.

Автор вважає, що пісенне мистецтво, яке в українській музичній культурі займає особливе місце, протягом всієї історії українського народу відбивало національні ідеї, культуру мислення та сприяло зміцненню культурно-національної єдності. Пісенне мистецтво в Україні є глибоко національним та самобутнім явищем.

Біографія автора

Людмила Сбітнєва, ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка»

Сбітнєва Людмила Миколаївна – доктор педагогічних наук, професор, професор кафедри музичного мистецтва і хореографії Навчально-наукового інституту культури і мистецтв ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» (м. Полтава, Україна). E-mail: sbitneva.l@gmail.com

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-01-13