СОЦІАЛЬНИЙ ХАРАКТЕР ОСОБИСТОСТІ ЯК УМОВА ФОРМУВАННЯ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33216/2220-6310-2021-102-3-224-235

Ключові слова:

здоровий спосіб життя, цінності, соціальний характер особистості, здоров’я

Анотація

У статті узагальнені погляди сучасних педагогів відносно соціального характеру особистості як умови формування здорового способу життя. При найрізноманітніших підходах до визначення «здоров’я людини» науковці єдині в думці, що одна з ознак даного стану – гармонійна єдність біологічних і соціальних якостей, обумовлених взаємодією генотипу і середовища, тобто здоров’я людини – це завжди індивідуальний спосіб життя, що відповідає певній психофізичній конституції людини, її стилю, способу життя (поведінки), її вихованню (культурі). Не менш важливе значення, з нашої точки зору, має «творча сила» (А. Адлер) – творча активність, спрямована на формування культури здоров’я. Отже, соціальний характер особистості є одним із ключових компонентів у формуванні здорового способу життя.

Використання особистісного підходу в навчанні передбачає врахування всієї складності особистості дитини, історії розвитку і всіх її індивідуальних особливостей. Реалізація такого підходу в навчанні передбачає розвиток особистісно значимого відношення до предмету вивчення, яке здійснюється шляхом перетворення зовні заданої інформації в особистісно значиму, ціннісну і актуальну для кожного учня.

Практична реалізація ідеї активного формування особистості можлива лише в умовах інтеграції процесів навчання, виховання, розвитку та власного становлення кожного учня. Одним з лімітуючих факторів при цьому є здоров’я. Отже, зовнішні сили (зусилля освітян) та власні ресурси мають бути спрямовані на збереження та зміцнення фізичного та психічного здоров’я.

Біографії авторів

Андрій Осіпцов, Маріупольський державний університет

Осіпцов Андрій Валерійович  професор, доктор педагогічних наук, завідувач кафедри фізичного виховання, спорту та здоров’я людини, Маріупольський державний університет (м. Маріуполь, Україна). E-mail: a.osiptsov@mdu.in.ua

Олександр Вертель, Маріупольський державний університет

Вертель Олександр Васильович  кандидат наук з фізичного виховання і спорту, доцент кафедри фізичного виховання, спорту і здоров'я людини, Маріупольський державний університет (м. Маріуполь, Україна). E-mail: aleks.vertel@ukr.net

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-03